EU predlaže 10 mjera za redukciju potrošnje nafte: smanjenje brzine, zabrana vožnje nedjeljom, poticaji za bicikle…

0

Foto: ilustracija pixabay

Zbog ruske agresije na Ukrajinu te sankcija koje su SAD i EU uvele protiv Moskve, Međunarodna energetska agencija, IEA, predložila je članicama EU da odmah usvoje hitne mjere za smanjenje potrošnje nafte. IEA je predvidjela 10 mjera kojima bi se u sljedeća četiri mjeseca smanjila potrošnja nafte za oko 2,7 milijuna barela dnevno.

Među ostalim, zahtjeva se ograničavanje brzina na autocestama, što manja uporaba klima-uređaja, zabrana vožnje nedjeljom te se preporučuje tvrtkama da zaposlenicima omogućuju što više rad od kuće. Inače iz Rusije u države članice EU dnevno stiže oko 2,5 milijuna barela nafte dnevno.

Time bi se, tvrde u IEA, uštedjele znatne količine nafte koje sada nedostaje EU. Te su mjere predložene, stoji u priopćenju IEA, jer je situacija s opskrbom naftom teška, a mogla bi biti još i puno teža. Istodobno tim restrikcijama smanjila bi se globalna potražnja za naftom koja je trenutno blizu 100 milijuna barela dnevno, a ujedno bi se izvršio pritisak na velike izvoznike nafte da smanje cijene.

Što se točno predlaže

Prva mjera koju predlaže IEA je smanjenje brzine po autocestama za najmanje 10 kilometara na sat. Tako bi se, izračunala je IEA, na automobilima uštedjelo oko 290.000 barela dnevno te oko dodatnih 140.000 barela dnevno u kamionskom prometu.

Kada bi se uveo rad od kuće tri dana u tjednu dnevno bi se smanjila potrošnja nafte, izračunala je IEA, za 170.000 barela dnevno, odnosno 500.000 tjedno. Ako bi se uvela zabrana voženje nedjeljom potrošnja nafte u EU pala bi mjesečno za oko 380.000 barela.

Pojeftinjenjem javnog prijevoza te davanjem poticaja za vožnju biciklima i hodanjem, uštedjelo bi se oko 330.000 barela dnevno. Kada bi se automobilima dopustio ulazak u grad cestama kojima sada to nije moguće, uštedjelo bi se još 210.000 barela dnevno piše telegram hr.

Dramatičan apel

Uz to IEA predlaže građanima da umjesto zrakoplova, koriste brze i noćne vlakove jer se tako može uštedjeti 40.000 barela nafte dnevno. Sugerira se također izbjegavanje poslovnih putovanja zrakoplovom kako bi se uštedjelo dodatnih oko 260.000. Najviše se može smanjiti potrošnja, smatra IEA, ako bi više ljudi putovalo na posao u jednom automobilu. Ušteda bi tada iznosila oko 470.000 barela dnevno.

IEA je osnovana prije pedesetak godina kako bi pomogla zemljama potrošačima nafte da odgovore na naftnu krizu iz 1973. Do sada niti jednom nije predložila tako drastične mjere štednje. No nakon što je barel nafte dosegnuo rekordnu cijenu od 139 dolara po barelu, a posljednjih dana u prosjeku nije se spuštao ispod 107 dolara po barelu, IEA se odlučila na tako dramatičan apel.

Upozoreno je, naime, da bi zbog gubitka ruske nafte, povećane potražnje tijekom ljetne sezone putovanja i niske razine skladištenja, cijene nafte mogle opet vrlo brzo početi divljati čime bi se još više ugrozila sva europska gospodarstva.

Izvor: telegram hr