Frankopani na danima planinara Herceg – Bosne u Parku prirode Blidinje

0

Dani planinara Herceg – Bosne planinarska manifestacija je koja se održava jednom godišnje, svaki put u drugom gradu.

Ove godine  XXVI. Dani planinara Herceg-Bosne održali su se u razdoblju u periodu od 18. do 20. kolovoza 2023. u Parku prirode Blidinje ispred planinarskog doma „Blidinje“, u organizaciji Planinarskog društva ”Orlova stina” Tomislavgrad. I ove godine pridružili su im se planinari rokovačko – andrijaševačkog društva “Frankopan”.

Oni su ovu priliku iskoritili za posjet prirodnom fenomenu na Čvrsnici Hajdučka vrata, ili Mijatov prolaz, nalazi se na visini od 2000 metara. Hajdučka se vrata nalaze na 2000 metara nadmorske visine iznad kanjona Dive Grabovice na istočnom dijelu Čvrsnice. To je kameni prsten (otvor) u stijeni, promjera oko 5 metara nastao djelovanjem različitih klimatskih i geomorfoloških faktora, te je geomorfološki spomenik prirode.

Iduće godine Dani planinara Herceg – Bosne održat će se u Žepču, a planinari Frankopana, za koje je ovo već 31.izlet ove godine, planiraju se i tamo odazvati. Svi koji se žele pridružiti ovakom i sličnim izletima mogu se javiti na broj 099/516-1427, porukom na stranicu ili profil društva.