Popularna pekmezijada u nedjelju 27. kolovoza na 9. Danima salaša Tena

0

U Vinkovcima će se 27. kolovoza s početkom u 11:00 sati tradicionalno održali 9. Dani salaša Tena uz nezaobilazni Sajam autohtonih slavonskih proizvoda te natjecanje u pripremi pekmeza od plavih šljiva, popularnu Pekmezijadu.

Društvo Boso ovu omiljenu zabavno-gastronomsku manifestaciju organizira na Teninom salašu s ciljem očuvanja tradicijske i kulturne baštine slavonskog kraja. Svoje vještine kuhanja pekmeza od šljiva u kotlovima pokazalo je čak 35 ekipa, odnosno deset više nego prošle godine. Najbolji pekmez pripremila je Fontana iz Nuštra, dok su drugo i treće mjesto zauzele ekipe iz Vinkovaca – Novošćani i Profi tim.

Uz pripremu pekmeza, natjecatelji uložu puno truda i u bogato tradicijsko uređenje stolova na kojima prezentiraju posebnosti svog zavičaja.

Posjetitelji mogu uživali i u razgledavanju i kupovini domaćih rukotvorina na Sajmu autohtonih slavonskih proizvoda, širokim izborom ukusnih slavonskih specijaliteta kao što su slavonski čobanac, jela ispod peka, pite ispod saća, roštilj i neizostavni šaran na rašljama i uživati u 7. dječjem turniru u malom nogometu.

Kako to sve izgleda na samoj manifestaciji možete pogledati u video reportaži od prijašnjih godina: