Frankopani na Danu grada Požege i Brčko distrikta

0

Nedjelja, 10.03.2024. planinari Frankopana odazvali su se pozivu Hrvatskog planinarskog društva Gojzerica Požega na njihov ovaj put 7. po redu “Obiteljski izlet”, koji se održava u sklopu manifestacije Grgurevo u Požegi, odnosno Dan grada Požega.

Izlet je započeo okupljanjem na parkiralištu iz Gradske kuće u 9 sati, gdje se okupilo više od 500 planinara iz 20 hrvatskih planinarskih društava. Prije polaska na staze, obiteljsku u kojoj je bio veliki broj djece, dužine 10 km i dužu planinarsku stazu, dužine 15 km, domaćini su počastili svoje goste slavonskim doručkom. Uz prekrasne vidike prirodom, uživalo se i u prekrasnoj baroknoj jezgri grada Požega.

Ovogodišnje sedmo izdanje Obiteljski izlet ušlo je među 150 planinarskih manifestacija s kojima Hrvatski planinarski savez slavi 150 godina aktivnog planinarstva u Republici Hrvatskoj. Kao gost ispred HPS-a bila je dopredsjednica Jadranka Čoklica. Prije polaska na staze nazočne planinare pozdravili su predsjednik HPD Gojzerica Požega Višeslav Turković i Jadranka Čoklica ispred Hrvatskog planinarskog saveza. Po povratku s kraće staze, organizirane su popularne igre za djecu, a moglo se i posjetiti obližnji centar za posjetitelje “Požeška kuća”, koja je ovom prigodom organizirana Dan otvorenih vrata. Tu su pod vodstvom djelatnika Gradskog muzeja Požega, mogli uživati u virtualnoj vožnji biciklom, kvizovima, dvoboju s barunom Trenkom i šetnji kroz povijest grada Požege. Druženje planinara potrajalo je 16 h, kada su se Frankopani uputili prema Vinkovcima.

U nešto manjem broju odazvali su se i pozivu Planinarskog društva “Njivice” iz Bijele, na sudjelovanje u pohodu povodom Dana Brčko distrikta, šetnja Majevicom.

Frankopani iduću nedjelju 17.03.odlaze na tradicionalne 42. Papučke jaglace u Veliku, a građani se mogu pridružiti lijepim stazama Papukom za simboličnih 10 eura prijavom na broj 0995161427.