Srijeda, 14 travnja, 2021
5.8 C
Vinkovci
Naslovnica Slavonija Godinama upozoravaju na veliki problem krivolova mrežama, sada se dogodila tragedija

Godinama upozoravaju na veliki problem krivolova mrežama, sada se dogodila tragedija

Foto:MUP

Iz PU vukovarsko-srijemske izvijestili su sinoć kako im je voditelj ribočuvarske službe Vukovarsko-srijemske županije prijavio nestanak 42-godišnjaka iz Lipovca koji je bio s čamcem u ribolovu na rijeci Spačvi. Policija je pregledala dio rijeke u blizini područja Spačve gdje je pronašla čamac koji je nestali 42- godišnjak koristio, a nakon toga utvrđeno je kako je elisa motora bila zapetljana u ribolovnu mrežu. “Pronalaskom čamca stvoreni su uvjeti za nastavak pronalaska nestale osobe pa su posebno opremljeni policijski službenici za ronjenje izašli na teren i pronašli mrtvo tijelo muškarca u dubini rijeke Spačve”, javili su iz policije. No, iz samog Lipovca dolaze drugačije informacije. Kako saznajemo, stradao je predsjednik tamošnjeg ribolovnog društva koji je bio veliki protivnik nelegalnog ribolova, naročito izlovljavanja mrežama.

Očevici tvrde kako sam nije bio u ribolovu već je krenuo u kontrolnu vožnju rijekom, na žalost, presudila mu je upravo mreža krivolovaca protiv kojih se godinama borio.

“Krivolov na našem području ogroman je problem s kojim se borimo godinama. Naši ribočuvari su volonteri i taj posao rade u okviru svojih mogućnosti i u okviru sredstava kojima raspolažemo, ali jednostavno ovo je uzelo previše maha i ne možemo sve iskontrolirati. Dovoljno je reći kako smo u posljednjih sedam mjeseci izvukli 3.350 metara mreža iz naših rijeka, dok na godišnjoj razini ta brojka varira između 5.000 i 6.000 metara”, priča nam Mario Berać, predsjednik županijskog ribolovnog saveza.

Dodaje kako bi privremeno rješenje bila veća financijska pomoć općina i gradova, a dugoročnije i osnivanje rendžerske službe koja bi ozbiljno, i sa svim ovlastima, radila na zaštiti prirode u našoj županiji.

“Ovaj događaj sve nas je jako potresao, dva dana ranije dečki su izvukli 20 mreža na tom dijelu, no neke su očito ostale, ili je netko pohitao ubaciti nove. Kako god, jedan život je izgubljen, prekrasan čovjek i prijatelj više nije s nama. Po informacijama koje imam naletio je na mrežu, elisa motora se upetljala i čamac se prevrnuo. Što se točno dogodilo nakon toga ne možemo sa sigurnošću reći, treba pričekati obdukciju, ali činjenica je da je stradao zbog mreže krivolovaca”, ističe Berać. Oni koji se bave ovakvim pa i opasnijim aktivnostima, kao što je recimo lov ribe eksplozivom, trebali bi imati na umu kako netko može izgubiti život zbog par kilograma ribe, a oni pak koji imaju informacije o krivolovcima i kojima stižu prijave ribočuvarskih službi, trebali bi iste tretirati kao nekoga tko ozbiljno krši zakon i na taj način prema njima postupati.

Izvor: novosti hr

Podijeli

Najpopularnije

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici.