Gruba kršenja prometnih propisa

0

Foto: PU vukovarsko-srijemska

Policijski službenici Postaje prometne policije Vinkovci su od početka primjene posljednje izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama zbog evidentiranih grubih kršenja prometnih propisa privremeno oduzeli ukupno 25 motornih vozila različitih kategorija.

Prilikom nadzora prometa policijski službenici Postaje prometne policije Vinkovci utvrdili su gruba kršenja prometnih propisa kojima je ugrožena sigurnost drugih sudionika u prometu.

Oko 10,50 sati 31. ožujka, prilikom nadzora prometa u ulici Vladimira Nazora u Jarmini, policijski službenici zatekli su teretni automobil našičkih registracijskih oznaka kojim je upravljao 36-godišnjak iz Vrbice, koji je u tovarnom prostoru prevozio odjavljeni osobni automobil koji je bio nepravilno raspoređen, osiguran i pričvršćen, na način da je prednji dio vozila premašivao tovarni prostor („visio u zraku“) te istovremeno pomoću užeta vukao drugi neispravni i neregistrirani osobni automobil kojim je potpomognuto upravljao 32-godišnjak s područja Đakova. Također, otvorena stražnja stranica teretnog automobila zaklanjala je svjetlosno-signalne uređaje i registarsku pločicu na njemu.
Izvršenim nadzorom vozačima je utvrđeno više prometnih prekršaja: upravljanje neregistriranim vozilom, nepropisan prijevoz tereta, nepravilno označavanje vozila sigurnosnim trokutom, kojima su ugrožavali sigurnost drugih sudionika u prometu, zbog čega su im izdani prekršajni nalozi te su isključeni iz daljnjeg sudjelovanja u prometu.

Nadalje, 2. travnja oko 20,45 sati u Starim Jankovcima zatečen je 38-godišnjak iz Ivankova koji je upravljao teretnim automobilom vukovarskih registracijskih oznaka  prije stjecanja prava na upravljanje motornim vozilom, odnosno bez položenog vozačkog ispita.


S obzirom da je višestruki počinitelj istih ili sličnih prometnih prekršaja, vozač je uhićen te doveden u Općinski sud u Vinkovcima radi provođenja žurnog prekršajnog postupka. Optužnim prijedlogom protiv vozača predloženo je izricanje kazne zatvora u trajanju do 60 dana ili novčane kazne u iznosu od 10.000 do 20.000 kuna, kao i  posebna mjera oduzimanja teretnog automobila, sukladno ovlastima iz članka 76.a Prekršajnog zakona, jer je oduzimanje nužno, s obzirom da postoji opasnost da će se ponovno uporabiti za počinjenje prekršaja.
Također će se provesti i kriminalističko istraživanje protiv vlasnika vozila odnosno pravne i u njoj odgovorne osobe, koja je dopustila ili naredila da teretnim automobilom upravlja osoba za koju su mogli ili morali znati da nema položen vozački ispit.

Također, 4. travnja u 14,25 sati na cesti Vođinci-Retkovci, policijski službenici su zatekli osobni automobil županjskih registracijskih oznaka kojim je upravljao 29-godišnjak iz Vrbice. Pregledom vozila utvrđeno je da je prednje vjetrobransko staklo razbijeno te vidljivost iz unutrašnjosti vozila smanjena u velikoj mjeri, radi čega su vozač i vozilo upućeni u stanicu za tehnički pregled vozila. Tehničkim pregledom vozila obavljenim u stanici za tehnički pregled utvrđeno je više nedostataka na vozilu, koji su sukladno čl.12. stavku 3. i 4. Pravilnika o tehničkim pregledima vozila na cesti kategorizirani kao neispravnost većeg stupnja težine opasan. Zbog počinjenog prekršaja iz članka 236. stavka 1. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, vozaču je izrečena novčana kazna u iznosu od 2.000 kuna, dok je vozilo isključeno iz prometa i registarske pločice privremeno oduzete do otklanja utvrđenih neispravnosti.

S obzirom na navedene primjere grubog kršenja prometnih propisa, upozoravamo vozače i vlasnike vozila da:
– ne upravljaju odnosno ne odobravanju uporabu vozila koja nisu registrirana,
– je vuča neispravnih vozila dopuštena samo u iznimnim uvjetima registriranim vozilima sukladno Zakonu, a nikako neregistriranim vozilima, odnosno da u prometu na cesti smiju sudjelovati samo vozila koja su registrirana i imaju važeću prometnu dozvolu,
– vozila ne daju na upravljanje osobi koja nema pravo upravljati tom kategorijom.

Skrećemo pozornost da su policijski službenici Postaje prometne policije Vinkovci od početka primjene posljednje izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama zbog evidentiranih grubih kršenja prometnih propisa privremeno oduzeli ukupno 25 motornih vozila različitih kategorija. Nekoliko vozila su nakon pravomoćno okončanih prekršajnih postupaka trajno oduzeta u korist Republike Hrvatske, nekoliko je vozila vraćeno vlasnicima, dok su za ostala u tijeku žalbeni postupci pred nadležnim Visokim prekršajnim sudom Republike Hrvatske.

U cilju prevencije prometnih nesreća i njihovih posljedica, policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske će kontinuirano poduzimati pojačane aktivnosti u prometu usmjerene na sprječavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, prvenstveno „4 ubojice u prometu“: upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola, nedopuštena brzina kretanja, nekorištenje sigurnosnog pojasa i nepropisna uporaba mobitela tijekom vožnje.