Subota, 21 svibnja, 2022
18 C
Vinkovci
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
NaslovnicaHrvatskaČeka nas iznadprosječno toplo proljeće

Čeka nas iznadprosječno toplo proljeće

Tea Blažević i Vlasta Tutiš su otkrile što možemo očekivati ovog proljeća piše gloria hr.

Proljeće je započelo i ako pogledamo temperature i oborine posljednjih tjedana, čini nam se da će biti kaotično. Ne moramo ni spominjati da se događaju i klimatske promjene koje dodatno mogu napraviti kaos. Upravo zato smo upitali meteorologiju Teu Blažević s N1 televizije i dr. sc. Vlastu Tutiš iz DHMZ-a što možemo očekivati ovog proljeća.

Kakvo nas vrijeme čeka?

Blažević ističe da je vrlo vjerojatno da će srednja sezonska temperatura ovog proljeća biti viša od prosječne.

  • U nastavku travnja, kako sada stvari stoje, imali bismo izmjenu iznadprosječno toplih i hladnih perioda. Tako da bi nam mogla zalepršati i još koja pahulja snijega u nastavku travnju, točnije u subotu, barem tako u ovim trenucima pokazuju prognostički materijali. Inače, podsjetit ću da je travanj poznat kao nestabilan mjesec. Idući tjedan, čini se, mogao bi donijeti dašak ljeta – objasnila je Tea.

Dodaje da će u svibnju srednja mjesečna temperatura odstupati za 0.5-0.75 stupnjeva, na krajnjem istoku zemlje moguće i za više od jedan stupnja. Što se oborine tiče, količina bi uglavnom bila u granicama normale u svibnju.

S tim se slaže i Vlasta Tutiš iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a.

  • Izgledno je da će sva tri mjeseca, a osobito lipanj biti topliji od prosjeka – istaknula je.

Također, napominje Tutiš da to ne znači kako neće biti barem kraćih hladnijih ili toplijih razdoblja. Primjerice, ako se prognozira većinom prosječna sezonska količina oborine, to ne znači kako neće biti dana ili razdoblja s obilnijom oborinom ili, pak, produljenih sušnih razdoblja.

  • Zbog toga uz informacije koje nam donosi mjesečna ili sezonska prognoza, svakako valja kontinuirano pratiti i vremenska izvješća i upozorenja koja se odnose na kraće razdoblje. Osobito kada su u pitanju vremenski ekstremi, kao što su obilne količine oborine te nagla zahladnjenja – rekla je Tutiš.

Blažević naglašava da vremenske neprilike možemo doživjeti i u proljeće i ljeto, no ne mogu se prognozirati nekoliko mjeseci unaprijed.

Tema ovogodišnjeg Svjetskog meteorološkog dana bila je upravo “rana upozorenja i prepoznavanja opasnih vremenskih i hidroloških pojava”. To je izuzetno bitno, kako bi se mogli zaštititi. Naime, uslijed klimatskih promjena broj tih ekstremnih vremenskih i hidroloških pojava značajno se povećava – istaknula je.

Izvor: živim gloria hr

Podijeli

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Najpopularnije