Hladan tuš za tisuće umirovljenika! Zbog bizarnog razloga ostaju bez energetskog dodatka

0

Foto:pixabay ilustracija

Umirovljenici čija mirovina ne prelazi 4000 kuna dobit će u svibnju energetski dodatak. Riječ je o jednokratnoj novčanoj pomoći koja, ovisno o visini mirovine, iznosi od 400 do 1200 kuna.

Zbog usklađivanja mirovina na tisuće umirovljenika ostalo je lani bez COVID dodatka, a sada će ostati bez energetskog dodatka ili će, u najboljem slučaju, završiti u nižem platnom razredu ove jednokratne novčane pomoći kojoj je svrha ublažavanje udara ekonomske krize na standard starijih građana.

Država kao uvjet gleda upravo mirovine isplaćene u travnju za ožujak, odnosno one koje su uvećane kao rezultat usklađivanja prema rastu potrošačkih cijena i plaća. Kada bi gledali mirovinu isplaćenu u ožujku (za veljaču) problema ne bi bilo. Ovako, mnogi prelaze limit od 4000 kuna ili pak ulaze u razred s nižim iznosom isplate, piše mirovina.hr.

Pravo na dodatak ima umirovljenik čija mirovina ne prelazi 4000 kuna. Umirovljenici čija je mirovina do sada iznosila, primjerice, 3915 kuna ostvarivali su pravo na najniži energetski dodatak od 400 kuna. No, zbog povećanja mirovine za 2,24 posto, što je u ovom slučaju oko 87 kuna, oni ostaju bez tih 400 kuna jednokratne pomoći. Oni i svi koji su prije usklađivanja bili za 85 kuna ili manje ispod gornjeg praga.

Iz istog razloga dio umirovljenika sada će upasti u niži platni razred, pri čemu će najviše biti oštećeni građani s najmanjim mirovinama. Naime, pravo na najveći energetski dodatak od 1200 kuna imaju oni čija mirovina ne prelazi 1500 kuna. Ako su prije usklađivanja bili na samoj granici, primjerice s mirovinom od oko 1470 kuna, nakon usklađivanja dobili su oko 32 kune, ali na dodatku izgubili su oko 300 kuna jer s mirovinom za ožujak automatski upadaju u idući razred od 1500 do 2000 kuna, za koje dodatak iznosi 900 kuna.

Oni koji su usklađivanjem sada pak prešli 2000 kuna, ulaze u treći razred sa 600 kuna dodatka za mirovine u iznosu od 2000 do 3000 kuna, čime dolazimo do posljednje kategorije od 3000 do 4000 kuna, pri čemu prelaskom gornje granice ostajemo kompletno bez dodatka od 400 kuna.

Isto tako, neće svi koji su lani ostvarili COVID dodatak sada dobiti energetski dodatak jer su mirovine od tada do danas u međuvremenu usklađene dvaput, lani u srpnju s isplatom u rujnu i sada u siječnju s isplatom u travnju, javlja mirovina.hr.

Dodatak u svibnju po automatizmu dobit će samo umirovljenici s hrvatskom mirovinom, dok će u srpnju dodatak biti isplaćen i umirovljenicima koji uz hrvatsku primaju i inozemnu mirovinu, pod uvjetom da obje ne prelaze 4000 kuna i da se prijave.