Uvoz nas ubija, ne možemo više spustiti, domaće jagode gotovo dvostruko skuplje od uvoznih

0

Foto:pixabay

Stižu prve jagode, ali s vrtoglavim cijenama – domaća 30 kn, uvozna 16 kn: ‘Uvoz nas ubija, ne možemo više spustiti’

Jagode, nezaobilazno proljetno i ljetno voće koje vole i stari i mladi, ove godine postižu vrtoglavo visoku cijenu za domaći proizvod. U Vrgorcu, na 35 hektara zemlje raste 600 tona domaće visokokvalitetne jagode. Vrgorac je mjesto čuveno po svojim jagodama, a prve jagode su se mogle kušati već na Uskrs.

Iako većina poljoprivrednika ne uzgaja svoje jagode na poljima već u plastenicima, cijena ovih jagoda vrtoglavo raste. Poljoprivrednici uzgajaju gotovo 90 posto proizvoda u “visokim tunelima” što je smanjilo utjecaj vremenskih prilika i smanjilo količine kemijskih tretiranja te time su sačuvali plodove.

Poljoprivrednici, usprkos raznim nedoumicama, prognoziraju da cijena kile jagoda ne bi smjela pasti ispod 25 kuna kilogram. Razlog tako vrtoglavoj cijeni je to što je sve poskupjelo od repromaterijala za uzgoj, posebice dušična gnojiva. Za dobar nasad s 10 tisuća sadnica ove godine treba potrošiti oko 74 tisuće kuna, dok je prošlih godina trebalo svega 41 tisuća kuna.

Budući da se prošle dvije berbe bile dobre, očekivali smo da će se broj proizvođača možda povećati. No, zbog skupog repromaterijala i podizanja nasada, mnogi su odustali”  Potpredsjednik udruge “Vrgoračka jagoda”, dip. inž. Milan Franić, govori za Slobodnu Dalmaciju.

Za razliku od Zagrebačkih proizvođača, Dalmatinski podizvođači nisu imali problema s pronalaskom radne snage prijašnje sezone zbog pada turizma, ali ne strahuju od toga da će faliti radne snage ove godine iako se prognozira uspješna turistička sezona pisao je Lider.

Mate Vujičić, mladi poljoprivrednik, jedan je od simbola vrgorskih jagoda, a njegova cijela obitelj se bavi isključivo poljoprivredom na čelu s najpopularnijim voćem – jagodom.  “Moja obitelj ima oko 30 tisuća sadnica u plastenicima, ogromni su to troškovi, budući da iz dana u dan sve poskupljuje, ali čovjek se mora boriti i od nečega živjeti. Vrgoračka jagoda je unikat ili bolje reći ručni rad, a o kvaliteti ne treba pričati, to su pokazala brojna istraživanja” mladi poljoprivrednik ni ne pomišlja otići u Irsku ili Njemačku, govori da je uzgajanje težak i mukotrpan posao ali da se isplati boriti.

Navodi da uvozne jagode prolaze kroz blažu kontrolu, a da ih je uvoz počeo “ubijati” jer uvozna jagoda košta 16 kuna, a Vrgorska, domaća jagoda 30 kuna, što je porast od 5 kuna. Teško je stati na kraj ovom negativnom trendu jer poljoprivrednici ne mogu spuštati cijene više, no što već jesu. Vujičić je nezadovoljan i državom “Prošlih godina, kada zbog pandemije nije bilo tolikog uvoza i rasta cijena repromaterijala, moglo se nešto zaraditi od jagoda. Ove godine ne znamo što će biti ako se nastavi toliki uvoz. Država mora tome stati na kraj, ako želi sačuvati svoje selo i poljoprivredu” prenosi večernji hr.