I OVE GODINE JE IZABRAN: Na listi najatraktivnijih tornjeva na svijetu je i naš vukovarski

0

Vukovarski Vodotoranj od ove je godine na listi 50 najatraktivnijih svjetskih tornjeva koje okuplja međunarodna organizacija World federation of great tower.

Slika veličanstvenog vukovarskog simbola obrane već se nalazi na internet stranici međunarodne organizacije World federation of great towers, uz bok poznatim svjetskim aktrakcijama kao što su Burgh Khalifa, Empire State Building, Eifelov toranj i drugi.

Jedini je to toranj iz Hrvatske koji se našao na ovoj listi. Veliki je to uspjeh Uprave tvrtke Vukovarski Vodotoranj koji su uspjeli ispromovirati ovaj simbol grada na svjetski nivo.

Foto: Orion info


 

  • Još smo prošle godine krenuli u pregovore s tom međuonarodnom organizacijom kako bismo postali njihovim članom. Kriteriji za odabir koje je postavila svjetska organizacija velikih tornjeva su brojni i dosta zahtjevni i za članstvo u toj federaciji postoji velika konkurentnost. Prvotno smo mislili da je samo visina tornja kriterij za odabir no, puno više od toga. Odbor federacije traži da toranj ima povijesni značaj, da sa sobom nosi neku ‘priču’, da ima istaknut vidikovac i osiguran pristup vidikovcu, da je otvoren za posjetitelje i druge kriterije. Iako je naš Vodotoranj daleko niži od svih ostalih koji su navedeni na listi, ima možda najjaču povijesnu priču i značaj i po tome je poseban –  kazao je Darijan Zeko, direktor tvrtke Vukovarski Vodotoranj ističući kako je ulazak na listu najatraktivnijih svjetskih tornjeva značajan doprinos u strateškom planu promocije Vukovara.

‘U manje od 4 godine smo od ruševine napravili čudo’

  • Jednu građevinu koja je 50 godina bila bez funkcije i gotovo uništena, mi smo pretvorili u svjetsku atrakciju u kojoj zapošljavamo 30 ljudi. U prva tri mjeseca Vodotoranj je uprihodovao milijun kuna.
U manje od 4 godine smo od ruševine napravili čudo, Vukovar i Hrvatsku stavili uz bok najvećima u svijetu i meni je ovo jedan emotivan događaj –  kazao je tom prilikom gradonačelnik Vukovara Ivan Penava dodajući kako je ovaj status koji je dobio Vukovarski Vodotoranj zapravo prestižan jer se na popisu zemalja koje imaju najatraktivnije tornjeve nalazi samo 24 države svijeta.

 


Za članstvo u World federation of great towers grad Vukovar godišnje će plaćati članarinu od 2 tisuće dolara, odnosno oko 16 tisuća kuna. Ona se definira za svaki svjetski toranj posebno jer ovisi o broju posljetitelja na godišnjoj bazi piše 24 sata hr.