Mađarska škola uskoro u novom ruhu, postaje Obrazovno-razvojni centar

0

Učinjen veliki korak ka rekonstrukciji i obnovi Mađarske škole

Danas je u prostorijama Poduzetničkog inkubatora Vinkovci napravljen važan korak ka realizaciji projekta provedbom kojeg će zgrada takozvane Mađarske škole postati novi Obrazovno-razvojni centar. Održana je, naime, početna konferencija projekta “Izrada projektno-tehničke dokumentacije Obrazovno-razvojnog centra Vinkovci” kojom prilikom su Ugovor o usluzi izrade projektno-tehničke dokumentacije potpisali gradonačelnik Ivan Bosančić i ispred zajednice ponuditelja direktor tvrtke Building d.o.o. Jerko Bošković.

                 Potpisan ugovor o usluzi izrade projektno-tehničke dokumentacije potpisali


Uvodno je voditeljica projekta Tena Matošević iz Razvojne agencije Grada Vinkovaca VIA govorila o tehničkim detaljima, istaknuvši kako je nositelj projekta Grad Vinkovci, uz partnerstvo Vukovarsko-srijemske županije i stručnu pomoć županijske Razvojne agencije. Ukupna vrijednost projekta je 1.033.991 kunu, uz iznos EU sufinanciranja od 878.892 kune. Cilj projekta je izrada projektno-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju zgrade “Mađarske škole” koja će biti namijenjena smještaju obrazovnih i razvojnih ustanova, a u svrhu doprinosa poboljšanju obrazovne strukture grada Vinkovaca i Vukovarsko-srijemske županije.

                     voditeljica projekta Tena Matošević


Istaknula je i kako će obnovljeni objekt biti u potpunosti prilagođen potrebama razvoja suvremenih programa i sadržaja u obrazovanju.

Direktorica VIA-e Danijela Slipčević naglasila je kako je današnje potpisivanje Ugovora osnova za drugu fazu projekta koja podrazumijeva samu obnovu i rekonstrukciju objekta Mađarske škole.
Radovi u sklopu druge faze projekta vrijedni su 37,5 milijuna kuna, a sredstva su osigurana kroz Razvojni sporazum Slavonija, Baranja i Srijem. Ponosni smo na ovaj projekt jer će nakon njegove provedbe Mađarska škola zasjati u svom punom sjaju i u ovoj će se zgradi nalaziti brojni sadržaju koji se međusobno nadopunjuju i isprepliću.
Jedan od razvojnih prioriteta našeg grada, kako često ističe gradonačelnik, upravo je ulaganje u obrazovanje, vjerujem stoga kako će ova ulaganja doprinijeti napretku našeg društva u cjelini, ali i razvoju vinkovačkog gospodarstva, ističe Danijela Slipčević.

                               Direktorica agencije VIA-e Danijela Slipčević


 

Marija Dević, zamjenica ravnatelja županijske Razvojne agencije napomenula je pak kako ovaj projekt provode u sklopu njihovog Projekta tehničke pomoći, kroz koji svim javnopravnim tijelima i javnim ustanovama pružaju stručnu pomoć bez naknade.

Mađarska škola bila je mjesto okupljanja, mjesto stjecanja novih znanja i po njoj su Vinkovci, uz željeznicu, bili nadaleko poznati, a po riječima gradonačelnika Bosančića uskoro će opet biti tako.

“Željeli smo Mađarsku školu vratiti svi našim Vinkovčanima”,  da kroz Glazbenu školu u njoj opet bude pjesme, da kroz Muzej željeznice možemo učiti o svemu što se nekada događalo u našem gradu i da u njoj ponovno odzvanja zvuk stolnoteniske loptice. U Mađarskoj školi opet će se učiti, ali ovoga puta ne u sklopu osnovnog nego visokog obrazovanja. Ponovno će ova zgrada biti mjesto okupljanja, ponovno će ovdje sve vrvjeti životom i to je ono što želimo postići ovom projektom, poručio je gradonačelnik.

                                 gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić


 

Prije svih, svoje će prostore u obnovljenoj Mađarskoj školi pronaći vinkovačka Glazbena škola koju danas pohađa više od 400 učenika. Ravnateljica Dinka Peti upozorava kako je dugi niz godina ova školska ustanova dislocirana na nekoliko lokacija.

Mi se stalno širimo, raste broj učenika i broj odjela pa smo u jednom trenutku radili na pet lokacija. Kako se planiramo i dalje širiti, jer obuhvaćamo predškolsko,osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje te školu suvremenog plesa, a od nedavno i gimnazijski program, ovo će za nas biti pun pogodak, kaže Dinka Peti.

Mađarsku školu u Vinkovcima 1894. godine osnovalo je ravnateljstvo Kraljevskih ugarskih državnih željeznica za potrebe školovanja djece Mađara koji u to vrijeme, usporedno s razvojem željeznice, nastanjuju Vinkovce. Nastava se održavala prema mađarskom školskom programu i na mađarskom jeziku, a u školu nisu išla samo djeca mađarskih željezničkih službenika nego i druga djeca čiji su roditelji, Hrvati, Srbi, Židovi, Nijemci, Česi, radili na željeznici.

Impozantna zgrada sagrađena je u stilu mađarske secesije. Završetkom ovog projekta dobit ćemo u Vinkovcima jedan pravi dragulj arhitektonske baštine u punoj funkciji. Iz muzeološke perspektive ova zgrada značaja je iz razloga što će u njoj svoj prostor pronaći i Muzej željeznice koji trenutno funkcionira u ne idealnim uvjetima. S veseljem iščekujem suradnju na izradi koncepta i postavljanju novog postava Muzeja željeznice koji će predstavljati taj izuzetno važan dio vinkovačke povijesti, naglasio je ovom prilikom Hrvoje Vulić, ravnatelj Gradskog muzeja Vinkovci.

Podsjetimo, Mađarsku školu koja se nalazila u vlasništvu Hrvatskih željeznica, nakon rješavanja imovinsko pravnih odnosa Gradu Vinkovcima država je darovala 2018. godine.

                                    Mađarska škola