Ilok: Podijeljeno 20 ugovora iz programa prekogranične suradnje Hrvatske i Srbije

0

Foto: Vukovarsko srijemska-županija

Ugovori o financiranju u sklopu Programa prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Republike Srbije za 2022. godinu uručeni su, danas, na Ladanjskom imanju Principovac u Iloku.

Okupljene je pozdravio župan Damir Dekanić.
– Zahvaljujem se Vladi RH i ministrici Nataši Tramišak na pokrenutom Programu koji je u ovome trenutku vrijedan 3.000.000,00 kuna, a prema najavi ministrice, u idućoj godini uslijediti će značajno povećanje sredstava – rekao je župan Damir Dekanić.

Dodao je i kako je riječ o ugovorima s dvadeset sudionika s jedne strane i dvadeset s druge strane granice, te kako je riječ o hvale vrijednoj inicijativi.
– Čuli smo da su Hrvati u Vojvodini najsiromašniji Hrvati. Nažalost je tako, a nekada su bili najbogatiji i prednjačili u svemu. Ali odlaskom velikog broja ljudi, odlaskom dijela institucija, to se u značajnoj mjeri pokvarilo – upozorio je Dekanić.


Poručio je i kako Županija daje sve od sebe kako bi povećala suradnju s Hrvatima u Srbiji na dobrobit svih, a pogotovo Hrvata koji u ovom trenutku žive u Republici Srbiji i Vojvodini, a sve u cilju i da se vrati ona kvaliteta života kakvu su imali prije.

Inače, program je pokrenut s ciljem jačanja položaja Hrvata u Republici Srbiji, a koncipiran je kao odgovor na razvojne prioritete lokalne i regionalne razine te predstavlja podršku u unapređenju kulturne, društvene, javne, komunalne, socijalne i okolišne infrastrukture. Odlukom Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije za 11 projekata s područja Vukovarsko-srijemske županije odobreno je 1.620.000,00 kuna.

Uz ministricu regionalnog razvoja i fondova EU Natašu Tramišak koja je i dodijelila Ugovore uzvanike su pozdravili i Osječko -baranjski župan, Ivan Anušić, Tomislav Žigmanov, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i izabrani zastupnik Narodne skupštine Republike Srbije, te Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.