IZABRANA DJEČJA GRADONAČELNICA I NJEZIN ZAMJENIK

0
552

U Velikoj vijećnici Grada Vinkovaca danas je održana konstituirajuća sjednica Dječjeg gradskog vijeća u sazivu od 2022. do 2024. godine, a izabrani su i potpredsjednik i predsjednica vijeća odnosno dječja gradonačelnica i njezin zamjenik.


 

Dječje gradsko vijeće je institucionalni okvir za ostvarivanje prava djece na slobodno izražavanje mišljenja, iznošenje prijedloga odraslima i sudjelovanje u procesu donošenja odluka, a provodi se uz sudjelovanje učenika i učenica vinkovačkih osnovnih škola.

„Grad Vinkovci ima status grada prijatelja djece i u okviru tog statusa, uz provođenje određenih programa i aktivnosti u korist djece i za djecu, imamo obvezu konstituirati dječje Gradsko vijeće. Naše vijeće ima ukupno 17 vijećnika a čine ga po dva predstavnika/ce iz svake škole s područja grada Vinkovaca i jedan predstavnik/ica djece s posebnim potrebama kojeg predlaže Osnovna škola „Antun Gustav Matoš“ koju pohađaju i djeca s teškoćama u razvoju. Za izbor u Dječje gradsko vijeće mogu se kandidirati učenici i učenice od petog do osmog razreda, a vijećnici se biraju na dvije godine s mogućnošću još jednog izbora“, objasnila je proceduru odabira dječjih vijećnika pročelnica Upravnog odjela društvenih djelatnosti Andrea Vinković.

Male vijećnike pozdravio je zamjenik gradonačelnika Josip Romić koji je ovom prigodom naglasio koliko je ponosan na njih i njihovo zalaganje u ostvarivanju većih prava i mogućnosti   za svu djecu.

„Ovo je jedan veliki korak za njih i prilika da predstave svoje ideje. Danas – sutra možda budu ovdje na našim mjestima, a od mene će uvijek imati podršku i mogu mi se obratiti u svakom trenutku. Što se tiče samog izbora dječje gradonačelnice i njezina zamjenika, moram naglasiti kako ih oboje znam iz škole i sporta i siguran sam da je izbor izvrstan“, rekao je Romić.

A nova dječja gradonačelnica Vinkovaca je Pia Tolušić, učenica 7. razreda Osnovne škole Ivana Mažuranića, dok je njezin zamjenik također učenik 7. razreda Gregor Lusavec koji dolazi iz Osnovne škole Josipa Kozarca. Oboje su naglasili kako su ponosni što su izabrani te da će raditi na razvoju prava djece, predlagati aktivnosti i projekte i biti na raspolaganju svim učenicima.

„Kandidirala sam se jer želim da sva djeca imaju jednaka prava. Želja mi je i da stariji učenici pomažu mlađima, posebno u učenju, da svi učenici imaju školsku kuhinju i da češće idemo na jednodnevne izlete i ekskurzije“, poručila je Pia Tolušić.


Voditeljicom vinkovačkog Dječjeg gradskog vijeća u ovom sazivu imenovana je Ana Mari Stojanović iz Društva Naša djeca Vinkovci koja je ovom prilikom istaknula koliko je važno što će se uvažavati mišljenje djece te što ima priliku surađivati s malim vijećnicima.

„Od njih očekujem nove ideje i informacije koji će nam biti od koristi. Ja sam tu da ih uvedem u sve zadaće i da im budem na raspolaganju kad god budu trebali pomoć. Danas su društvene mreže jako popularne i one će nam biti jedan dio alata za suradnju, razmjenu informacija i pokazatelj što mladi žele promijeniti ili nadopuniti u gradu“, zaključila je Stojanović.

Inače, Gradski koordinacijski odbor akcije „Gradovi i općine-prijatelji djece“ je još 2011. godine donio Statut Dječjeg gradskog vijeća Grada Vinkovaca te je prvi saziv Dječjeg gradskog vijeća bio u razdoblju od 2011. do 2013. godine.