Izaslanstvo Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora sastalo se s načelnikom Općine Bošnjaci, Andrijom Juzbašićem

0

Izaslanstvo Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora sastalo se je u ponedjeljak 8.srpnja s načelnikom Općine Bošnjaci, Andrijom Juzbašićem u prostorijama Općine Bošnjaci. Sastanku su uz predsjednicu Odbora, Marijanu Petir i potpredsjednicu Odbora, Draganu Jeckov nazočili i predstavnici poljoprivrednika, Josip Vinković i Zdenko Perakić, koji se uz ratarstvo i stočarstvo bave i izradom mesnih prerađevina., a čija su poljoprivredna gospodarstva zastupnice kasnije i obišle kako bi se i osobno uvjerile u razmjere šteta.

„Komisija za procjenu štete utvrdila je 100% štetu na 4500 hektara poljoprivrednih usjeva kojima su većinom obuhvaćeni kukuruz, soja i šećerna repa, dok su jednu trećinu usjeva pod pšenicom i ječmom poljoprivrednici uspjeli ovršiti prije nevremena“ – uvodno je rekao Andrija Juzbašić i dodao kako je u ovom trenutku registrirano 119 prijava štete, a šteta se još uvijek popisuje. Juzbašić je dodao kako je Vlada Republike Hrvatske osigurala potreban materijal za sanaciju stambenih zgrada, no uz stambene, potrebno je, što prije iznaći sredstava za obnovu gospodarskih zgrada. Približno 50% poljoprivrednika s područja Općine Bošnjaci osiguralo je svoje usjeve, no problem nastupa prilikom utvrđivanja štete, jer djelatnici osiguravajućih društava, koji rade procjenu šteta, ne raspolažu potrebnim znanjima o načinu obračuna šteta, pa njihovi nalazi uglavnom idu na štetu poljoprivrednika. Zbog navedenoga sve manje poljoprivrednika osigurava svoje usjeve, a problem je i nezainteresiranost dijela osiguravajućih društava za osiguranje poljoprivrednih usjeva.

Marijana Petir je, izrazivši ljudsku solidarnost načelniku i  mještanima Bošnjaka, istaknula kako će Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, nakon popisa svih šteta objaviti Program pomoći, kojim će se, iz sredstava Državnog proračuna osigurati naknada poljoprivrednicima za nastale štete na usjevima, dok će se za obnovu poljoprivrednih objekata i mehanizacije, biti moguće koristiti sredstva za obnovu poljoprivrednog potencijala u okviru Nacionalnog strateškog plana. Rekla je da očekuje da se oba javna poziva objave što prije kako bi se šteta na poljoprivrednim gospodarstvima sanirale i moglo dalje nastaviti s proizvodnjom.

Brzu reakciju i početak saniranja štete u Bošnjacima pohvalila je Dragana Jeckov podsjetivši na štetu koju su prošle godine pretrpjeli poljoprivrednici na području Starih Jankovaca i Nijemaca,  te istaknula kako osiguravajuće kuće ne priznaju objektivnu i realnu štetu koja nastaje na poljoprivrednim gospodarstvima, a o naknadi štete za izgubljenu dobit sa osiguravajućim kućama nije moguće razgovarati.

Poljoprivrednici Josip Vinković i Zdenko Perakić ukazali su na važnost ubrzanja procedura utvrđivanja štete, ali i što žurniju isplatu naknade za pretrpljenu štetu. Posebno su naglasili kako poljoprivrednici koji su osigurali svoje usjeve,  još uvijek nisu dobili naknadu štete za nevrijeme koje je Bošnjake pogodilo prošle godine, te da informacije koje dobivaju iz Agencije za plaćanja uglavnom ukazuju na nedovoljan broj djelatnika za obradu podnesenih zahtjeva.  Kako su njihova gospodarstva stradala i usred pojave afričke svinjske kuge, rekli su da bi im puno pomogla nabava nazimica od strane države kako bi obnovili svinjogojsku proizvodnju na svojim farmama koje su već gotovo godinu dana prazne. Skrenuli su pažnju i na velike štete koje im uzrokuje divljač na njihovim gospodarstvima te istaknuli da bi u preveniranju šteta od elementarnih nepogoda trebalo koristiti sustav protugradne obrane.

Zaključno je Marijana Petir istaknula kako je Odbor za poljoprivredu u nekoliko navrata pozvao na kadrovsko kapacitiranje Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, što bi ubrzalo postupke utvrđivanja valjanosti dokumentacije i brže isplate sredstava korisnicima. Odbor za poljoprivredu je ukazao na visoke iznose financijskih sredstava koji se izdvajaju za osiguranje poljoprivrednih usjeva i nasada i zahtijevao je od nadležnih državnih tijela da iznađu učinkovit model osiguranja kojim bi se spriječilo nepošteno postupanje osiguravajućih društava, što bi rezultiralo i većim odazivom poljoprivrednika za osiguranje njihovih usjeva i nasada. Odbor je također raspravljajući o štetama od elementarnih nepogoda, pozvao na provođenje Zakona o sustavu obrane od tuče i izradu stručne analize kako bi se utvrdila učinkovitost protugradne obrane, jer donošenje zaključaka bez stvarnih pokazatelja i neprovođenje Zakona nije prihvatljivo rješenje.