Kako će vremenske prilike utjecati na naše zdravlje?

0

Foto: pixabay ilustracija

Od tegoba koje izaziva promjena vremena pati gotovo polovica svjetske populacije (izvor: Nastavni zavod za javno zdravstvo). Simptomi su različiti i ovise od toga je li nastupilo naglo zahlađenje, velike vrućine ili je riječ o oborinama.

Kronični bolesnici i osobe osjetljivog zdravlja najviše osjete promjene vremene.

Stručnjaci ističu da je zato važna zdrava prehrana, konzumiranje voća, povrća i tekućine (vode, biljnih čajeva) jer upravo te navike mogu ublažiti tegobe nastale zbog promjene vremena. Ne preporučuju se previše ohlađena, slatka pića, kao ni alkohol. Važan je kvalitetan san, ali i odmor tijekom dana, a preporučuje se umjerena tjelesna aktivnost i boravak u prirodi.

Isto tako, alergičari su ovo doba na velikom udaru.

  • Pelud breze utječe na mnoge osobe koje pate od alergija u proljeće, a prilično rane i visoke razine koje su sada prisutne povezane su s nedavnim suhim i vrućim uvjetima diljem Europe koji su omogućili rano oslobađanje peludi s drveća. Zrnca peludi mogu se prenositi vjetrovima, potencijalno putujući velike udaljenosti od mjesta gdje se emitiraju – objasnila je Tea.

Jedite što više voća i povrća kako biste unijeli dovoljno vitamina, izbjegavajte veći fizički napor, boravite na otvorenom i izbjegavajte alkohol. Ako dođe do izraženijih simptoma, javite se liječniku. Preporučuje se korištenje ionizatora zraka, koji stvaraju negativno naelektrizirane čestice i pozitivno djeluju na astmu, bronhitis, alergije, povišen tlak i uznemirenu psihu.

  • Njima savjetujem da prate bioprognozu koja se publicira redovno na stranicama Državnog hidrometeorološkog zavoda, koja za cilj ima upozoriti na nepovoljne biometeorološke prilike – rekla je Blažević