Stan u Zagrebu za bolesnu djecu koristilo je 210 obitelji

0
Foto: glas slavonije hr
U sufinanciranje troškova održavanja stana uključilo se 16 od 26 općina i četiri od pet gradova
VINKOVCI – Od osnutka do danas osnovna je djelatnost Društva “Hrvatska žena” Vinkovci humanitarni rad. Članice neumorno održavaju humanitarne akcije za prikupljanje i podjelu materijalnih sredstava potrebitim članovima lokalne zajednice.
Trenutačno imamo tri velika projekta od kojih je i briga o maligno oboljeloj djeci i njihovim obiteljima. Naime, 2008. godine uspjeli smo kupiti dvoiposobni stan od 80 četvornih metara u Zagrebu, II. Maksimirsko naselje 19, za potrebe oboljele djece i njihovih roditelja u vrijeme dok djeca moraju primati terapiju na zagrebačkim klinikama. Kupnji je prethodilo nekoliko godina brojnih humanitarnih akcija koje su organizirale i vodile članice Društva, a sve u svrhu prikupljanja novca. Odazvali su se brojni građani, donirale su tvrtke, Grad Vinkovci, Županija, a veliku je donaciju dao i Grad Zagreb. Od tada do danas potpuno besplatno stan je koristilo oko 210 obitelji, neke duže vrijeme, a gotovo sve u više navrata. Za režije i popravke trebalo je pribaviti novac, pa nije potrebno naglašavati da smo nastavile s humanitarnim akcijama, pisanim zamolbama… Početkom prošle godine u sufinanciranje stana uključile su se i neke jedinice lokalne samouprave, posebice Vukovarsko-srijemska županija. Od 26 općina uključilo ih se 16, a od pet gradova uključila su se četiri i svima smo zahvalne.

Zahvaljujući toj potpori možemo platiti i taksi-prijevoz djeteta u kliniku i nazad, a u obližnjem Konzumu kupnju osnovnih prehrambenih i higijenskih potrepština – kaže predsjednica vinkovačke “Hrvatske žene” dr. Ljubica Potočić, dodajući kako je značajna i akcija Psihosocijalno savjetovalište za stare, bolesne, invalidne osobe, a prostor za rad savjetovališta dobili su od Grada.

Naime, prije dvije godine društvo je upisano u Evidenciju pružatelja socijalnih usluga pri Ministarstvu za demografiju, obitelj i socijalnu politiku.

– Javile su se članice, volonterke, koje svojim znanjem i iskustvom mogu voditi savjetovalište: psihologinja, pedagoginja, pravnica, socijalne radnice, logopedica, liječnica, a sve koordinira administratorica. Ponosni smo i na gradnju Centra za poludnevni i dnevni boravak starijih i invalidnih osoba, pa smo vlastitim sredstvima, koja smo godinama prikupljali, lani kupili česticu od 600 kvadrata s objektom za rušenje u Dugoj 81. Sve papire smo riješili, a naša članica, arhitektica, izradila je projekt rušenja, donator je srušio zgradu i odvezao materijal na deponij. Vrlo povoljno napravile smo i idejni projekt budućeg Centra s osmišljenim vrtom! U tijeku je izrada glavnog projekta koji mnogi inženjeri svojim intelektualnim radom podupiru. Ostaje dio koji treba platiti i za koji molimo pomoć i pišemo brojne zamolbe. U pomoć se uključio i Gradski muzej Vinkovaca, arheološki odjel, koji je obećao napraviti arheološka istraživanja gratis. Mišljenja smo da bi ovaj projekt pomogao izvaninstitucionalnom smještaju starijih i bolesnih osoba. Potrebe su velike, a projekt je tako koncipiran da bi se mogao prilagoditi i drugim potrebama, ako bi to Gradu i Županiji u ovom času više odgovaralo – kaže dr. Ljubica Potočić, dodajući kako se nadaju i sredstvima EU fondova.

“Hrvatska žena” sudjeluje i u brojnim manjim akcijama, poput Sajma zdravlja, pa će ove godine društvo predstavljati psihologinja i nutricionistica s temom demencije i prehrane u starijoj životnoj dobi.

Obilježavaju i Majčin dan prigodnom tribinom i izložbom, a sve će uljepšati djeca iz vinkovačke Glazbene škole. Prije pandemije, u okviru međunarodne suradnje, održavale su kontakte i izmjenjivale posjete sa zajednicama Hrvata u susjednim zemljama – Austriji, Mađarskoj, Srbiji i BiH. Izdaju i letke vezane uz savjetovalište, smještaje u Dom za starije i nemoćne, brošure vezane uz Sajam zdravlja. Krajem godine izlazi njihov časopis, već 41. broj, u kojem objavljuju informacije o svim aktivnosti u godini.

– Trudimo se odazvati se i na aktivnosti koje organiziraju i KUD-ovi, ili vjerske zajednice. Ovih smo se dana uključile i u međunarodni Dan činjenja dobrih djela, ove godine prvi put organiziran i u Hrvatskoj, Očistile smo od suhog lišća i grančica dio Trga Josipa Runjanina, gdje je i naše sjedište. Loše vrijeme spriječilo nas je da napravimo više. Da bi naša nastojanja bila vidljivija, otvorile smo i Facebook stranicu društva, a nedavno i web-stranicu – zaključuje predsjednica “Hrvatske žene”, dr. Ljubica Potočić.

Društvo “Hrvatska žena” Vinkovci obnovljeno je u travnju 1994. godine. Ima dugu povijest, čak od 1891., kada je osnovano Prvo vinkovačko opće gospojinsko dobrotvorno društvo, a od 1936. djeluje pod nazivom “Hrvatska žena”, pa se može govoriti o 130-godišnjem kontinuitetu. Društvo ima 66 članica i funkcionira na volonterskoj osnovi. Dobrovoljna je, nestranačka, humanitarna udruga, domoljubne i katoličke orijentacije.

Miroslav Flego – glas slavonije hr