Kako glasati ako ste na dan izbora u drugom gradu, Rok za promjene istječe 6. travnja

0

U subotu, 6. travnja, istječe rok do kojega birači, uoči saborskih izbora raspisanih 17. travnja, mogu pregledati, dopuniti i promijeniti podatke upisane u registar birača, izvijestilo je Ministarstvo.

Ostalo je manje od dva tjedna do parlamentarnih izbora, koji će se ove godine održati 17. travnja. S obzirom na to da su se izbori približili, donosimo vam upute Državnog izbornog povjerenstva (DIP) za glasanje u izbornim jedinicama u slučaju da se taj dan nalazite izvan svog mjesta prebivališta.

Prema informacijama na službenim stranicama DIP-a, ako se birač na dan održavanja izbora zatekne na području Republike Hrvatske, ali izvan mjesta prebivališta, biračko pravo može ostvariti na drugom redovnom biračkom mjestu unutar svoje izborne jedinice pod nekoliko uvjeta piše večernji hr. 

Najprije, ako je nadležnom upravnom tijelu županije odnosno Grada Zagreba neovisno o mjestu upisa u registar birača, najkasnije 10 dana prije dana održavanja izbora, podnio zahtjev za privremeni upis te mu je odobren. Također, ako je nadležnom upravnom tijelu županije odnosno Grada Zagreba u kojem je upisan u registar birača, najkasnije 10 dana prije dana održavanja izbora, podnio odgovarajući zahtjev te mu je iznimno izdana potvrda za glasanje izvan mjesta prebivališta (tzv. žuta potvrda).

DIP također navodi da birač, ako se na dan održavanja izbora zatekne na području Republike Hrvatske, ali izvan mjesta prebivališta, biračko pravo može ostvariti izvan mjesta prebivališta na posebnom biračkom mjestu određenom za glasanje za izbornu jedinicu na području koje birač ima prebivalište ako je nadležnom upravnom tijelu županije odnosno Grada Zagreba, neovisno o mjestu upisa u registar birača, najkasnije 10 dana prije dana održavanja izbora, podnio zahtjev za privremeni upis te mu je on odobren.

Iz DIP-a poručuju da birač koji ima prebivalište u Republici Hrvatskoj, a na dan izbora zatekne se izvan Republike Hrvatske, glasuje u sjedištu diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Hrvatske u kojem je Državno izborno povjerenstvo odredilo biračko mjesto ako je najkasnije 10 dana prije dana održavanja izbora podnio zahtjev za prethodnu registraciju nadležnom upravnom tijelu županije odnosno Grada Zagreba ili diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Hrvatske u inozemstvu te mu je odobren. Dodatno, ako je podnio zahtjev za izdavanje potvrde za glasanje izvan mjesta prebivališta (tzv. žuta potvrda) nadležnom upravnom tijelu županije odnosno Grada Zagreba, u kojem je upisan u registar birača te mu je izdana žuta potvrda.

Također, DIP navodi da će, kao i svake godine do sada, svaki birač moći glasati za zastupnike izborne jedinice prema svom prebivalištu na području Republike Hrvatske. “Kad birač zbog teže bolesti, tjelesnog oštećenja ili nemoći ne može pristupiti na biračko mjesto (jer je bolestan kod kuće, osoba s invaliditetom ili nepokretna osoba i sl.), a izrazi želju glasovati, obavijestit će o tome nadležno izborno povjerenstvo najranije tri dana prije dana održavanja izbora ili birački odbor do 12:00 na dan održavanja izbora”, stoji na stranicama DIP-a. 

Rok za promjene istječe 6. travnja

U subotu, 6. travnja, istječe rok do kojega birači, uoči saborskih izbora raspisanih 17. travnja, mogu pregledati, dopuniti i promijeniti podatke upisane u registar birača, izvijestilo je Ministarstvo. Do toga roka mogu podnijeti i zahtjev za privremeni upis u registar birača izvan mjesta prebivališta, izdavanje potvrde za glasovanje izvan mjesta prebivališta, prethodnu registraciju i aktivnu registraciju. Podaci upisani u registar birača mogu se provjeriti na ovoj poveznici. Zahtjevi se mogu predati neposredno u nadležnom upravnom tijelu ili putem sustava e-Građani

Ministarstvo pravosuđa i uprave poziva birače, pripadnike nacionalnih manjina koji će navršiti 18 godina do dana održavanja izbora, da se izjasne o svojoj nacionalnoj pripadnosti neposredno u nadležnom upravnom tijelu županije odnosno Grada Zagreba koje vodi registar birača ili putem sustava e-Građani.

Birače podsjeća i da se na dan izbora ne mogu izjašnjavati o svojoj nacionalnoj pripadnosti osim onih koji nisu upisani u registar birača. Izbori za 11. saziv Hrvatskoga sabora u Hrvatskoj će se održati u srijedu, 17. travnja, a u inozemstvu u utorak, 16. i srijedu, 17. travnja.