Kata Krešić: Ovo je naš rekord na 24-satnoj razini, Virus ne možemo izbjeći, ali možemo smanjiti rizik od njegova širenja

0
Najveći broj zaraženih na području Vukovarsko-srijemske županije: Virus je visoko rasprostranjen diljem cijele županije
Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije Kata Krešić je istaknula kako su na području Vukovarsko-srijemske županije u zadnja 24 sata zabilježena 88 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2, od čega je 6 izvan područja Vukovarsko-srijemske županije te je izavila: “Ovo je naš rekord na 24-satnoj razini.
Među oboljelima ima jako puno osoba za koje se ne zna izvor zaraze što ukazuje na visoku razinu prisutnosti u općoj populaciji a svi navedeni potvrđuju da je intenzivna prisutnost virusa u populaciji dovela do toga da je virus ušao i u najosjetljiviju populaciju, u domove za starije i nemoćne te u zdravstveni sustav.
Virus je rasprostranjen po cijeloj županiji s najvećim brojem slučajeva u Vinkovcima gdje imamo 28 slučajeva.
Svako mjesto gdje se nađemo među većim brojem ljudi predstavlja rizik od zaražavanja te posebno naglašavamo potrebu pridržavanja svih mjera prevencije: distanca u zatvorenom i otvorenom prostoru, osobna higijena, bez bliskih kontakata izvan kruga obitelji – bez dodirivanja, zagrljaja, rukovanja, nošenje maski nužno je svugdje gdje ne možemo održavati distancu od najmanje 1,5 metara, a u zatvorenim prostorima nošenje maski je nužno i to na ispravan način.“
Ravnateljica Krešić dala je i nekoliko važnih uputa u vezi pridržavanja mjera samoizolacije koja je skraćena sa 15 na 10 dana.
“Obzirom kako broj oboljelih raste pozivam sve osobe da u trenutku kada saznaju za pozitivan nalaz da se jave svome liječniku te da dobro promisle o svojim kontaktima unatrag 48 sati od pojave simptoma i da sve svoje kontakte obavijeste da su pozitivni i da ih zamole da ostanu kod kuće u samoizolaciji te da se jave svojim liječnicima.
Samoizolacija i kod osoba koje su kontakti i samoizolacija kod osoba koje su oboljele sada traje 10 dana a kod oboljelih može i duže što ovisi o kliničkoj slici. Važno je računanje, a ono počinje od dana kada smo prvi puta bili u kontaktu sa oboljelom osobom što je tzv. „nulti dan“. Prvi od tih 10 dana računa se od sutradan tj. dan nakon „nultog dana“ tako da osoba već sama zna koliko dugo će ostati u samoizolaciji.”
Naglasila je kako se virus pojavio i u dva doma za starije i nemoćne u Vinkovcima a ne isključuje se ni mogućnost kako će u sljedećim danima u ovim institucijama biti još veći broj zaraženih jer se čekaju rezultati novih testova.
” U Domu za stare i nemoćne osobe Vinkovci za sada imamo 15 pozitivnih korisnika i 3 djelatnika, a u privatnom domu “Dobri dom” imamo za sada 8 pozitivnih korisnika. Virus je ušao i u najosjetljiviju populaciju, tamo gdje ga doista ne želimo.”
Za one osobe koje su djelatnici u sustavu zdravstva i socijalne skrbi ravnateljica Krešić je rekla: -” Ako osoba radi u sustavu zdravstva ili socijalne skrbi odnosno u domovima za starije i nemoćne, molimo da istoga trenutka obavijesti svoje poslodavce i da se javi epidemiološkoj službi, svojem liječniku.
Onog trenutka kada simptomi upućuju na COVID-19 treba ostati kod kuće i javiti se liječniku – dok liječnik ne uputi osobu na testiranje i dok god ne dobije nalaz, osoba mora ostati kod kuće i čekati rezultat testiranja te o tome obavijestiti sve svoje kontakte.”
Izvor: VSŽ