Kolona sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. – 2021.

0
75

Krenula Kolona sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. – 2021.

Danas se Vukovar prisjeća najtežih trenutaka u novijoj povijesti, kada je 18.11.1991., nakon preko 100 dana herojskog otpora, slomljena obrana grada, koji je potom okupirala JNA i srpske paravojne postrojbe počinivši brojne zločine nad civilima i braniteljima u gotovo potpuno razrušenom Vukovaru.

U polusatnom programu, nastupala je klapa Hrvatske ratne mornarice “Sveti Juraj” i glumac Darko Milas.


Po završetku programa formirana je kolona sjećanja s pripadnicima Hrvatske vojske, potom hrvatski branitelji zajedno sa članovima obitelji poginulih, nestalih i ubijenih te nasilno odvedenih i umrlih branitelja, članovima hrvatskih povijesnih postrojbi kao i vojnicima sa zastavama ratnih postrojbi u DR.

U koloni sudjeluju i predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović,  izaslanstvo Hrvatskog sabora koje predvodi predsjednik Gordan Jandroković. A predsjednik Vlade RH Andrej Plenković predvodi Vladino izaslanstvo u kojem su potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić, potpredsjednik Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava Boris Milošević, ministar obrane dr.sc. Mario Banožić, ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat, ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas, veleposlanica akreditirani u RH, hrvatski župani i predstavnici županija predvođeni predsjednikom Hrvatske zajednice županija i brodsko-posavskim županom dr.sc. Danijelom Marušićem, zatim saborski zastupnici, biskupi i svećenici te gradonačelnici i načelnici s područja naše županije kao i brojni građani.

Ispred Vukovarsko srijemske županije sudjeluju župan Damir Dekanić, predsjednik Županijske skupštine Dražen Milinković te zamjenik župana Franjo Orešković, kao i v.d. pročelnika Ureda župana Marko Dikonić.

Na današnje obilježavanje Dana sjećanja pristigli su predstavnici javnih institucija te građani iz svih krajeva Hrvatske, od Dubrovnika, Zadra i Korčule do Karlovca, Zagreba, Siska, Varaždina, Požege i ostalih hrvatskih gradova, kao i gradova i naselja iz susjedne Bosne i Hercegovine.