Kreće instalacija novih kamera na cestama: Zaboravite na mobitel, prikrivanje tablica…

0

Od prvog dana ove godine na hrvatskim cestama kreće montaža i instalacija kamera i druge opreme koja će prometnoj policiji pomagati u nadzoru prometa.

Radi se o javnoj nabavi presretača za nadzor brzine vrijednoj 2 milijuna eura te nabavi kamera i ostale opreme vrijednih 1,55 milijuna.

Podsjetimo, oprema se financira iz sredstava Nacionalnog programa sigurnosti prometa na cestama.

Prošle godine postavljene su 363 kamere za nadzor brzine na isto toliko lokacija, dok prema najavama će ove godine kamere biti postavljene u prvom dijelu godine.

– Realizacija ovog projekta osigurat će unaprjeđenje sigurnosti prometa na cestama te razmjenu podataka putem mobilne aplikacije. Ukupna vrijednost projekta ‘Crocodile 2 Croatia’ iznosi 10.956.000 eura, od čega se 85 posto iznosa (9.312.600 eura) bespovratno financira sredstvima Europske unije, putem Instrumenta za povezivanje Europe – rečeno je još lani, prilikom predstavljanja projekta u organizaciji Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i Hrvatskih autocesta d.o.o

Javnosti najznačajnija novina, dakako, nove su, napredne kamere koje će uz brzinu kretanja vozila moći snimiti i njegovu unutrašnjost. Tako će kazne – osim prebrzim vozačima – stizati i onima koji se propuste vezati sigurnosnim pojasom ili ih kamera snimi kako tijekom vožnje koriste mobitel. Primjenu će naći i u hvatanju vozača motocikala koji prikrivaju registarske oznake na svojim dvokotačima. 

Dio novih kamera za sada nemamo informacija dali stižu i na prometnice Vukovarsko-srijemske županije.

Na području županije još uvijek 27 kamera 

Točne lokacije možete vidjeti na karti OVDJE.

Kamera detektira opasne situacije

Nove kamere koje tek trebaju biti instalirane neće biti postavljene samo autoceste, već i na ostale ceste. 

Novi sustav nadzora prometa dio je projekta ”Crocodile” pokrenutog na europskoj razini, a uvođenjem ovakvog sustava na hrvatske ceste, Hrvatska postaje dio integriranog Inteligentnog transportnog sustava na europskim cestama.

Zadaća sustava je detekcija bilo koje opasne situacije – primjerice, u slovenskim i austrijskim tunelima postoji sličan sustav koji upozorava na svako prekoračenje brzine.

Teško će biti išta sakriti

Nove kamere snimat će i unutrašnjost automobila te će moći detektirati korištenje sigurnosnog pojasa, mobitela te motoriste koji skrivaju registarske pločice vozila, razgovor na mobitel, a vozaču ubrzo radi toga stiže adekvatna kazna. 

Ipak, neki pravni stručnjaci tvrde kako bi snimanje unutrašnjosti automobila moglo zadirati u temeljno ljudsko pravo – privatnost.