Od danas svi umirovljenici i stariji od 65 godina besplatno će se voziti vlakom po Hrvatskoj

0

Pravo na besplatan prijevoz ostvarivat će se temeljem pametne kartice HŽ Putničkog prijevoza i kupljenog profila po cijeni od 2,65 eura piše večernji list.

Od prvog dana 2024. umirovljenici i stariji od 65 godina moći će se besplatno voziti vlakovima Hrvatskih željeznica. Pilot-projekt besplatnog prijevoza kojim će se umirovljenici i stariji od 65 moći neograničeno koristiti željezničkim prijevozom na području Hrvatske od 1. siječnja do 31. prosinca 2024. godine predstavili su u Splitu splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban i predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić. Pravo na besplatan prijevoz ostvarivat će se temeljem pametne kartice HŽ Putničkog prijevoza i kupljenog profila po cijeni od 2,65 eura.

– Zahvaljujući odluci Vlade RH, umirovljenici i osobe starije od 65 godina imat će besplatan prijevoz vlakom. Splitsko-dalmatinska županija financirat će izradu pametne kartice za svoje umirovljenike i starije od 65 godina. To smo dogovorili na radnom sastanku koji je prethodio ovom događaju – izjavio je Blaženko Boban i dodao kako će, zbog nemogućnosti da se u samo nekoliko dana izdaju pametne kartice svima koji ostvaruju to pravo, do 15. siječnja pravo na besplatan prijevoz umirovljenici ostvarivati predočenjem posljednjeg odreska od mirovine, a stariji od 65 godina predočenjem osobne iskaznice.

Najavio je i kako od 2027. stižu novi vlakovi, više linija i brža vožnja, ali i obnova infrastrukture.