KREĆE IZGRADNJA POUČNIH STAZA SOPOT I TRBUŠANCI

0

Uz aktivan odmor u prirodi posjetitelji imaju priliku učiti o flori i fauni našega kraja

KREĆE IZGRADNJA POUČNIH STAZA SOPOT I TRBUŠANCI

Današnjim potpisivanjem ugovora o izvođenju radova na izgradnji staza Sopot i Trbušanci, ostvaruju se svi preduvjeti za početak izgradnje ovih dvaju poučnih staza.

Ugovore se potpisali gradonačelnik Ivan Bosančić i predstavnik tvrtke ENERGOGRADNJA d.o.o. Marko Ivanšić. Projekti „Izgradnja poučne staze Trbušanci“ i „Izgradnja poučne staze Sopot“, zajedno vrijedni gotovo 1,5 milijuna kuna, u stopostotnom iznosu financirani su EU sredstvima. Ovi projekti pridonose realizaciji ciljeva i prioriteta Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020. godine, odnosno poboljšanju otpornosti i okolišne vrijednosti šumskih ekosustava kroz uspostavu i uređenje poučne staze s pratećim sadržajima.


„Poučna staza Sopot nastavak je našeg projekta „Park šuma Kanovci“ i tako  ćemo zaokružiti jednu cjelinu na Sopotu, gdje će naši sugrađani moći provesti cijeli dan u prirodi, šetati poučnim stazama, popeti se na vidikovac i odmoriti, ali i rekreativno vježbati te možda nakon toga otići na PIK-ov stan. Kada govorimo o Poučnoj stazi Trbušanci, važno je naglasiti kako ćemo na ovaj način povezati vinkovački dio Trbušanaca s privlačkim dijelom, budući da je i njima prošao projekt poučne staze na kojem smo također u agenciji radili. Rok za završetak radova je pet mjeseci nakon uvođenja u posao, za obje poučne staze“, objašnjava Danijela Slipčević, direktorica Agencije za razvoj i investicije Grada Vinkovaca VIA.

Kada je o samim radovima riječ, dodaje, duž staze će biti postavljene informativno-edukativne table odnosno poučni paneli koji će poučavati o biljnim i životinjskim vrstama ovog podneblja, kao i brojni drugi sadržaji, a sve kako bi učenicima, posjetiteljima i turistima približili životinjski i biljni svijet našega kraja te kako bi stvorili što kvalitetnije uvjete za aktivan boravak u šumi.

„I dalje nastavljamo s projektima koji će doprinijeti da u konačnici imamo jednu turističku infrastrukturu, ali i isto tako i prostor u kojemu će naši sugrađani provoditi vrijeme. Kroz ovakve projekte našeg Odjela za gospodarstvo i VIA-e, ne samo da doprinosimo turističkoj infrastrukturi, nego u cijelosti i gospodarstvu na našem području. Očekujemo da ćemo vrlo brzo odraditi posao te turističku infrastrukturu staviti na raspolaganje našim sugrađanima“, istaknuo je ovom prigodom gradonačelnik Bosančić.


Ovi projekti će, naglasio je, doprinijeti i povećanju privlačnosti obrazovnog kapaciteta te uspostavi boljeg upravljanja šumom. Također, uređenjem šume te ponudom novih atraktivnih sadržaja, kao što su poučne staze, novi informativno-edukativni sadržaji, te odmorišta s vježbalištem, povećat će se broj posjetitelja, ali i podignuti znanja i svijest šire lokalne zajednice o važnosti šuma i očuvanju njihove bioraznolikosti.