KREDITI I INFLACIJA: Guverner Vujčić: Rate kredita mogle bi porasti za čak 20 posto

0

Stupanj precijenjenosti se povećao u pandemiji i nastavlja rasti. U mjeri u kojoj se kupovine financiraju kreditima, HNB može djelovati kroz regulaciju uvjeta odobravanja kredita, rekao je Vujčić.

Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić u razgovoru za Novi list govorio je o napuhivanju cjenovnog balona. Otkrio je u kojoj se mjeri kupovine financiraju kreditima te što se događa trenutno u kontekstu inflacije.

  • Nekretninski balon još je uvijek u razmjerno ranoj fazi nastanka. Cijene stambenih nekretnina tek su nedavno nadmašile razinu iz 2008. godine i još uvijek su blago iznad razina koje su utemeljene na ekonomskim fundamentima. Ali stupanj precijenjenosti se povećao u pandemiji i nastavlja rasti – rekao je guverner.

U mjeri u kojoj se kupovine financiraju kreditima, rekao je kako HNB može djelovati kroz regulaciju uvjeta odobravanja kredita.

  • Dužnici s dugoročnim kreditima odobrenima uz varijabilne kamatne stope trebaju biti spremni za još uvijek ipak malo vjerojatan scenarij da im u kratkom roku rate kredita porastu za 10 ili čak 20 posto – dodao je Vujčić

Objasnio je kako se monetarnom politikom se može utjecati na cijenu jedne ili nekolicine roba, već da ona utječe na sve cijene.

  • Distribucija porasta cijena pojedinih proizvoda iznimno je asimetrična i najveći doprinos inflaciji još uvijek dolazi od energenata. Rast cijena naftnih derivata izravno je odgovoran za gotovo polovinu stope inflacije. Kod proizvođačkih je cijena utjecaj energenata još i veći pa proizvođačke cijene bez energije rastu 3 posto, dok s energijom rastu iznad 10 posto – rekao je Vujčić.

Iako se očekuje da bi stopa inflacije u Hrvatskoj mogla biti na istoj ili sličnoj razini kao u eurozoni, posljedica te raspršenosti stopa inflacije je i neizvjesnost koju spominjete u pogledu ispunjavanja inflacijskog kriterija – rekao je guverner HNB-a.

  • Sve aktualne projekcije, a riječ je o projekcijama širokog kruga analitičara, središnjih banaka i međunarodnih financijskih institucija, očekuju zadržavanje inflacije potrošačkih cijena u EU-u u narednoj godini na razini ovogodišnjeg prosjeka od blago iznad 2 posto ili njezino spuštanje.