Ministar Anušić: u pripremi par prijedloga za obvezni vojni rok koji će izložiti premijeru

0

Ministar je rekao da je vojni rok u pripremi i da postoji par prijedloga koji će kasnije izložiti premijeru.

Ministar obrane  Ivan Anušić  gostovao je jučer u RTL-u Danas i prokomentirao sve aktualne političke teme od ponovnog uvođenja obveznog vojnog roka pa do toga je li sve spremno za dugo iščekivane Rafale piše poslovni hr.

Ministar je rekao da je vojni rok u pripremi i da postoji par prijedloga koji će kasnije izložiti premijeru.

“Pripremamo vojni rok, bit će tri prijedloga. Već idući tjedan ćemo imati gotove prijedloge koje Oružane snage pripremaju već 15-ak dana, izložit ćemo ih premijeru”, rekao je Anušić.

Po njegovom mišljenju tri mjeseca vojne obuke dovoljno je da se usvoje sve potrebne vojne vještine.

“Mislim da je tri mjeseca vojnog roka sasvim dovoljno. Bit će tri modela. Stvar je u tome da li operativno i infrastrukturno možete provesti 3 mjeseca obuke, 6 mjeseci ili mjesec dana. To je vrlo bitno jer kad govorimo o tri mjeseca govorimo o 17 tisuća mladih ljudi koji trebaju generaciju ući u proces vojne obuke”, objasnio je ministar.

Ministar je istaknuo da je sve spremno za dolazak rafala u travnju te da će odmah biti na raspolaganju našim pilotima.

“Dolaze u travnju i preletom će šest komada doći iz Francuske. Vrlo brzo ćemo imati prvih šest u rukama hrvatskih pilota. Moguće da ćemo na izbore nakon njih, ali ostaje mogućnost da to može biti i lipanj, srpanj, rujan”, zaključio je Anušić.

U razgovoru je rekao da vjeruje da bi izbori mogli biti u svibnju, ali da on o tome ne odlučuje te da ćemo do rujna svakako posjetiti birališta.