MINISTAR MEDVED: novi Dom hrvatskih branitelja u Vinkovcima odličan je primjer sinergije braniteljskih udruga, Ministarstva i gradskih vlasti

0

Vinkovački branitelji uskoro će na raspolaganju imati novi Dom hrvatskih branitelja, objekt po mnogočemu poseban koji će nakon uređenja i adaptacije biti primjer i drugim gradovima kako se zahvaljujući odličnoj suradnji braniteljskih udruga i gradskih vlasti mogu postići sjajne stvari.

Grad Vinkovci će zgradu u samom središtu grada, u kojoj se donedavno nalazila gradska knjižnica, uz potporu Ministarstva hrvatskih branitelja i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije te u suradnji s gradskom razvojnom agencijom VIA urediti, obnoviti i prilagoditi potrebama braniteljskih udruga, čiji će članovi tako napokon imati adekvatne prostore za provedbu svih svojih aktivnost. Nakon Spomenika hrvatskim braniteljima, ovo je još jedan važan projekt kojim u gradu na Bosutu žele očuvati uspomenu i sjećanje na dane kada se stvarala Hrvatska te omogućiti braniteljima da i u miru mlađim generacijama prenose pravu istinu o ljudima koji su svojom hrabrošću ostvarili san o slobodi hrvatskoga naroda.

Novi Dom hrvatskih branitelja u Vinkovcima danas je ministru branitelja Tomi Medvedu i ministru obrane Mariju Banožiću predstavio gradonačelnik Ivan Bosančić, na čiju je inicijativu i pokrenut cjelokupan proces prenamjene ovog prostora u kojem će se smjestiti razne udruge, od veterana, stradalnika, roditelja, braniteljica, specijalne policije, HOS-a i drugih.

„Čestitam gradonačelniku na odluci da se ovaj prostor stavi u ovu namjenu te zahvaljujem na svoj potpori koju pruža hrvatskim braniteljima i svim udrugama iz Domovinskog rata. Na tom tragu u narednih nekoliko tjedana ćemo prve radne prostore staviti u funkciju, a vjerujem da ćemo do Uskrsa imati i spomen sobu koju ćemo zajednički osmisliti, projektirati i opremiti kako  bi Vinkovčani imali trajnu lokaciju i mjesto gdje će poglavito mladi moći saznati sve o žrtvi koju su Vinkovci i hrvatski narod podnijeli za slobodu. Želja nam je da i buduće generacije imaju jasnu sliku tko je zaslužan za slobodu koju imamo, da se nikad ne zaboravi da su ti hrabri ljudi u najtežim trenutcima naše novije povijesti dali živote za slobodu naše Domovine“, rekao je ovom prigodom ministar Medved.

Nakon završetka radova na unutarnjem uređenju i adaptaciji objekta vrijednih gotovo 66 tisuća eura, udruge će na raspolaganju imati čak 790 metara kvadratnih prostora. U prvoj fazi bit će osposobljeno 14 uredskih prostora, kao i velika konferencijska dvorana, a u pripremi je i projekt energetske obnove same zgrade. Gradonačelnik Bosančić objasnio je kako je cilj da novi Dom hrvatskih branitelja bude mjesto sinergije svih braniteljskih udruga, Grada i samog Ministarstva, mjesto stvaranja novih ideja i programa, ali i mjesto pomoći braniteljima i njihovim obiteljima te u konačnici mjesto druženja i okupljanja cjelokupne braniteljske populacije.

„Kada smo krenuli u ovaj projekt, Koordinacija braniteljskih udruga bila nam je od velike pomoći, predstavnici udruga dali su nam smjernice kako bi to sve trebalo izgledati, a i konstantno su nam od velike pomoći u daljnjem planiranju. Moram im se zahvaliti na svemu, baš kao i ministarstvima branitelja i regionalnog razvoja koji su nam uvijek velika potpora u svim našim projektima pa tako i u ovom kojim ćemo riješiti dugogodišnji problem neadekvatnih prostora u kojima su bile smještene naše braniteljske udruge“, istaknuo je gradonačelnik.

Ispred braniteljskih i stradalničkih udruga ministru Medvedu i gradonačelniku Bosančiću na novim prostorima zahvalio je predsjednik Udruge ratnih veterana 3. gardijske brigade Kune Vinkovci i predsjednik Koordinacije branitelja i stradalnika Vukovarsko-srijemske županije Damir Dujić. Naglasio je kako dugi niz godina na ovom području djeluje veliki broj braniteljskih udruga kojima je jedan od najvećih problema u radu predstavljao nedostatak prostora i raštrkanost na desetak lokacija u gradu. Ministar obrane Mario Banožić istaknuo je pak kako skrb o hrvatskim braniteljima u Vinkovcima ovime dolazi na jednu novu razinu, ne samo financijsku, nego i onu razvojnu.

„Izbor lokacije nije mogao biti bolji s obzirom na simboliku koju predstavlja sama lokacija u središtu grada, u neposrednoj blizini župnog dvora i Velike crkve koja je u ratu pretrpjela razaranja“, poručio je Banožić.

Nakon najmodernije i jedne od najljepših knjižnica u Hrvatskoj, Vinkovci će tako do kraja godine dobiti još jedan reprezentativan objekt koji će okupljati i zbližavati ljude, a vinkovački branitelji napokon će dobiti prostore kakve i zaslužuju.