Ministar Šime Erlić u Vinkovce donio sporazum vrijedan 400 tisuća eura za ITU mehanizam

0

Na radnom sastanku s gradonačelnikom Ivanom Bosančićem ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić danas je uručio Sporazum o korištenju bespovratnih sredstava tehničke pomoći Integriranog teritorijalnog programa 2021. – 2027.. Njime je za pet strateških projekata Grada Vinkovaca dodijeljeno 400 tisuća eura, od ukupno 22 milijuna koliko vrijedi ITU mehanizam.

Kako je uvodno rekao gradonačelnik Bosančić, sinergija Vukovarsko-srijemske županije i Ministarstva te jedinica lokalne samouprave rezultirali su odličnim i kvalitetnim projektima koji će se jednostavnije moći realizirati na terenu, a zahvaljujući velikom timu naši sugrađani neće morati dugo čekati na korištenje zamišljenih projekata.

„Novac koji je danas donio ministar poslužit će da naš ITU provedemo na najbolji mogući način, pomoći će da se educiraju svi koji rade na projektima, da svi zajedno radimo u zajedništvu i osiguramo poziciju s koje možemo globalno razmišljati, pomoći općinama i oni nama, da zajednički učimo kroz projekte i našim sugrađanima donesemo bolji i kvalitetniji život”, poručio je Bosančić i ministru zahvalio na dosadašnjem povjerenju i podršci.

Uz Grad Vinkovce, projekte priprema i agencija VIA, a podsjetimo kako je riječ o uređenju Trga Vinkovačkih jeseni, izgradnji otvorenog bazena, izgradnji sportsko-rekreacijskog parka Papuk, otvorene tržnice te komunalne infrastrukture i akceleratora u industrijskoj zoni Zalužje. U ITU mehanizam, kao dio vinkovačkog urbanog područja, uključeni su još i grad Otok te općine Nijemci, Privlaka, Stari Jankovci, Vođinci, Stari Mikanovci, Ivankovo, Nuštar, Andrijaševci i Jarmina.

„Veliki su to projekti koji će itekako unaprijediti život u našoj zajednici. U projektnom dijelu i izvedbenom dijelu itekako smo spremni, a ono što bih posebno naglasio je da su ova sredstva bespovratna i da se prijavljeni projekti financiraju u 100 postotnom iznosu. Hvala ministru, nadamo se da će sličnih programa u budućnosti biti još jer u ovim našim nedovoljno razvijenim područjima oslanjanje na Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU je ono što nas može izvući i dovesti na razinu razvoja kakav je u središnjoj Hrvatskoj”, istaknuo je vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić.

Ministar Šime Erlić dodao je kako Ministarstvo kroz različite mehanizme kontinuirano pruža podršku gradovima i općinama u realizaciji njihovih projekata, a mjerama Vlade poseban fokus odlazi na Slavoniju.

„Drago mi je što smo danas u gradu koji je do sada dosta dobro koristio sredstva EU fondova, preko 150 milijuna eura realizirano je u različitim projektima koji su uistinu promijenili Vinkovce, ali i cijelu županiju. Vidimo pozitivne efekte svih ulaganja, ali i onoga što će tek doći i što će ovaj kraj učiniti još boljim”, kazao je Erlić.

Jedan od ključnih doprinosa rastu i razvoju urbanog područja Vinkovaca, jedna pozitivna promjena i transformacija koja se očekuje u sljedećem razdoblju, napominje, svakako je ITU mehanizam. Sporazum vrijedan 400 tisuća eura bitan je za tehničku pomoć, pomaže jačanju kapaciteta ove jedinice koja je ključna za provedbu svih 22 milijuna eura dodijeljena za ITU gradu Vinkovcima i urbanom području.

„Efekt ulaganja će se vidjeti u godinama koje su pred nama, a vjerujem da će donijeti još puno lijepih priča”, poručio je ministar.

Izvor:Josipa Haluška-novosti hr