Mirovine prema posebnim propisima od siječnja povećane su za još pet posto

0

Iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje objasnili su da će nakon obrade podataka biti poznato koliki će broj korisnika ovo povećanje obuhvatiti, kao i koliko će u prosjeku biti uvećane mirovine.

Zakon o smanjenju mirovina određenih, odnosno ostvarenih prema posebnim propisima, ukinut je pa se mirovine od 1. siječnja ove godine više ne smanjuju. Većina ‘povlaštenih’ mirovina smanjivala se za deset posto.  Povrat od pet posto  umirovljenici su dobili od 1. srpnja prošle godine, a kako će im se sada vratiti preostali pet posto, tako da će mirovine ukupno biti veće za deset posto. Iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje poručili su da će uvećane mirovine za siječanj biti isplaćene umirovljenicima prema posebnim propisima u veljači, piše  Mirovina.hr .

Objasnili su i da će nakon obrade podataka biti poznato koliki će broj korisnika  ovo povećanje obuhvatiti , kao i koliko će u prosjeku biti uvećane mirovine. Zbog uštede u državnom proračunu, sporni zakon o smanjenju mirovine prema posebnim propisima za deset posto 2010. godine donijela je premijerka Jadranka Kosor.

Te mirovine nisu mogle biti niže od 3.500 kuna, današnjih 464,53 eura, te se umanjenje nije jednako provodilo za sve jer su  zaštićeni umirovljenici  s nižim primanjima.

Od zakona o umanjenju mirovine za deset posto izuzete su bile mirovine  hrvatskih ratnih vojnih invalida  iz Domovinskog rata i ratnih vojnih invalida, s oštećenjem organizma od 100 posto, obiteljske mirovine po smrti djece stradalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata bez oba roditelja, osim sukorisničkih dijelova, kao i mirovine za umirovljene i nezaposlene radnike Istarskog ugljenokopa Tupljak te mirovine radnika profesionalno izloženih azbestu.

Njima su mirovine nastavile stizati u punom iznosu. Povratak od pet posto u srpnju prošle godine dobilo je oko 96.000  umirovljenika . Među njima je oko 69.500 osoba kojima je mirovina smanjena za 10 posto te još 26.500 onih kojima je limitirana na 3.500 kuna.