Stranim radnicima u Hrvatskoj bolja zaštita, uvode se i pravila za njihov smještaj

0

One pak koji ne poštuju zakon o zapošljavanju strane radne snage, osim novčano (2600 eura kazne po radniku za neprijavljeni rad) bit će kažnjeni i zabranjeni uvoz strane radne snage idućih šest godina.

Izmjene i dopune Zakona o strancima i imigracijskoj politici bile su glavne teme prvog ovogodišnjeg Gospodarsko-socijalnog vijeća. A izmijenjeni bi zakon uskoro mogao u proceduru, jer je o novostima postignuta “visoka razina konsenzusa”, rekao je Ivan Vidiš, državni tajnik u Ministarstvu rada. Kako je najavio, radna će se skupina sastati još jednom kako bi se dodatno raspravili određeni detalji. A što donose izmjene Zakona o strancima? Najznačajnija se odnosi na mogućnost produljenja radnih dozvola s jedne na tri godine. Usto, uvedena će biti obveza omjera domaćeg i stranog radnika (1 prema 12 u deficitarnim zanimanjima), potom provjera kvalifikacije ali i provjera prometa. “To nisu strogi kriteriji. Oni će, za fizičke osobe, iznositi 15 tisuća eura za pola godine”, rekao je Vidiš.

One pak koji ne poštuju zakon o zapošljavanju strane radne snage, osim novčano (2600 eura kazne po radniku za neprijavljeni rad) bit će kažnjeni i zabranjeni uvoz strane radne snage idućih šest godina. “Nije nam cilj represija i ograničavanje već želimo one koji posluju mimo zakona isključiti s tržišta rada”, poručuje Vidiš.

Što se integracije tiče, ona će biti u najvećoj mjeri provođena kroz tečajeve hrvatskog jezika, a što se već provodi vaučerima putem HZZ-a. Također, uvest će se pravila u smještaju stranih radnika. “Kvadratura smještaja sada je regulirana za sezonske radnike, a sa socijalnim partnerima ćemo usuglasiti odgovarajuće uvjete i kriterije za smještaj stranih radnika. Vodit ćemo brigu da ne budu prestrogi”, najavljuje Vidiš.

Zaključuje da situacija na tržištu rada daje zaključak da će nam godišnje trebati 20 do 30 tisuća novih radnih dozvola.

Izvor: poslovni hr