Mjesec borbe protiv ovisnosti

0

Foto: PU vukovarsko-srijemska

Tijekom mjeseca borbe protiv ovisnosti, policijski službenici PU vukovarsko-srijemske sudjeluju u aktivnostima usmjerenim ka podizanju svijesti o važnosti prevencije ovisnosti i brige o vlastitom zdravlju.

Mjesec borbe protiv ovisnosti svake se godine obilježava u razdoblju od 15. studenog do 15. prosinca s ciljem osvještavanja cjelokupne zajednice na problem ovisnosti te poticanja na provedbu aktivnosti koje će za cilj imati smanjenje potražnje i dostupnosti ilegalnih sredstava ovisnosti, unaprjeđenje zaštite zdravlja i sigurnosti stanovništva te smanjenje zdravstvenih, socijalnih i društvenih rizika i šteta povezanih sa ovisnostima i ponašajnim ovisnostima.

Na svim razinama, nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj, u provedbu aktivnosti uključene su različite institucije, zavodi za javno zdravstvo i za socijalnu skrb, osnovne i srednje škole, regionalna i lokalna samouprava, različite udruge i policija.

Tako je 30. studenog, u Županijskoj vijećnici, Društvo psihologa Vukovarsko-srijemske županije organiziralo tribinu za učenike srednjih škola i viših razreda osnovnih škola povodom istraživanja koje je i dalje u tijeku, na temu konzumacije cigareta, alkohola i droga.

Foto: PU vukovarsko-srijemska

Osim velikog broja učenika i stručnih suradnika škola, na tribini su sudjelovali i predstavnica Županije Vukovarsko-srijemske Dragana Leko, zamjenica pročelnika Upravnog odjela za zdravstvo, predstavnica Grada Vinkovci Jelena Pavličić Matasić, voditeljica Odsjeka za socijalnu skrb, zdravstvo, vjerske zajednice i humanitarne potrebe, predstavnik Doma zdravlja OB Vinkovci, prof. psihologije Nenad Dejanović, predstavnici Društva naša djeca Vinkovci te policijski službenici PU vukovarsko-srijemske.

Na početku tribine su članice Društva naša djeca Vinkovci izvele scenski igrokaz, tehnikom Forum kazališta, a na temu ovisnosti o alkoholu, drogama i društvenim mrežama, s ciljem ukazivanja na postojanje različitih perspektiva i mogućih rješenja problema ovisnosti, u koji su se uključili i prisutni učenici.

Potom je psihologinja Zdravstvene i veterinarske škole Dr. Andrije Štampara Sanda Horvatović predstavila dosadašnje rezultate istraživanja, provedenog na preko 950 učenika srednjih škola i osmog razreda osnovnih škola u Vukovarsko-srijemskoj županiji, iznijevši kako svaki treći učenik konzumira duhanske proizvode i konzumirao je marihuanu, dok gotovo dvije trećine mladih konzumira alkohol.

Na prezentaciju istraživanja, nadovezale su se policijske službenice PU vukovarsko-srijemske izlaganjem o vrstama droga te preventivnom i represivnom postupanju policije prema mladima u cilju sprječavanja zlouporabe droga.

Predstavljen je nacionalni preventivni projekt „Zdrav za 5“, koji se uspješno provodi na području županije. Ovaj projekt obuhvaća područja zlouporabe i ovisnosti o alkoholu i opojnim drogama, kocki/igrama na sreću te zaštitu okoliša.

Provedba projekta “Zdrav za 5” započela je 2012. godine na nacionalnoj razini Sporazumom o suradnji u provedbi Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva zdravlja i Ministarstva zaštite okoliša i prirode, a u školskoj godini 2013./2014. ugrađen je u Nastavni plan i program zdravstvenog odgoja (modul Prevencija ovisnosti) te se provodi u školama diljem Republike Hrvatske, a Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, odnosno Agencija za odgoj i obrazovanje, postali su partneri u provedbi projekta.

Foto: PU vukovarsko-srijemska

Tako su policijske službenice za prevenciju Policijske uprave vukovarsko-srijemske, u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije te stručnim suradnicima u osnovnim i srednjim školama, tijekom prošle školske godine 2022./2023. provele preventivno-edukativna predavanja na temu prevencije ovisnosti u 8 srednjih škola (601 učenik) i 24 osnovne škole (710 učenika), dok je od početka ove školske godine 2023/2024. predavanjima do sada obuhvaćeno 4 srednje škole (271 učenik) i 16 osnovnih škola (414 učenika).

1.12.2023.

Bitka protiv ovisnosti nastavljena je 1. prosinca, u gradskom parku u Vinkovcima, provedbom aktivnosti u organizaciji Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe opojnih droga i drugih ovisnosti Vukovarsko-srijemske županije.

Na postavljenim štandovima su učenici Srednje strukovne i Poljoprivredno-šumarske škole Vinkovci ponudili proizvode koje su izradili učenici strukovnih zanimanja povodom nadolazećeg adventa.

Tako su svi posjetitelji ovog sajma uz simbolične naknade mogli kupiti adventske vijence, kolače, božićne nadstolnjake, kuhinjske pregače, sapune i slično, a sav prihod od prodaje biti će iskorišten u humanitarne svrhe, za edukaciju djece o metalnom zdravlju i prevenciji ovisnosti.

Učenike su u provođenju ove donatorske akcije podržali i Vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić te gradonačelnik Grada Vinkovaca Ivan Bosančić.

Policijski službenici PU vukovarsko-srijemske su na postavljenom štandu prevencije, učenicima i donatorima dijelili prigodne informativne materijale preventivnih projekata policije i Povjerenstva.