MORH: Povećan je stupanj zaštite Oružanih snaga

0

MORH je reagirao na priopćenje Ureda predsjednika Republike u kojemu se navodi da Vlada nije predložila, niti je predsjednik Zoran Milanović zapovjedio povećanu pripravnost Oružanih snaga RH.

Ministarstvo obrane (MORH) u utorak je reagiralo na priopćenje Ureda predsjednika Republike o stanju sigurnosti u Hrvatskoj koje ne zahtijeva povećanu pripravnost vojske, poručivši da je načelnik Glavnog stožera naredio veći stupanj zaštite Oružanih snaga.

S obzirom na reakciju Ureda predsjednika Republike Hrvatske, MORH u priopćenju podsjeća da je jučer na konferenciji za medije ministar obrane Mario Banožić jasno istaknuo da se “uzimajući u obzir obavještajne podatke, podiže stupanj zaštite Oružanih snaga”.

MORH je reagirao na priopćenje Ureda predsjednika Republike u kojemu se navodi da Vlada nije predložila, niti je predsjednik Zoran Milanović zapovjedio povećanu pripravnost Oružanih snaga RH. Ured predsjednika je istaknuo da sadašnje stanje sigurnosti u Hrvatskoj ne zahtijeva povećanje pripravnosti vojske.

Ministarstvo obrane pak tvrdi da se “veći stupanj zaštite provodi temeljem zapovijedi načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga”.

O tome je, kažu, ministar Banožić informirao predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, koji se na to osvrnuo na svojoj konferenciji za medije jučer poslijepodne, pojasnivši pritom okolnosti agresije na Ukrajinu te potencijalne reperkusije na stabilnost našeg susjedstva, što se pozorno prati.

Iz konteksta izjave predsjednika Vlade i ministra obrane, jasno da se referiraju na budnost, oprez i zaštitu Oružanih snaga, a ne na formalno podizanje pripravnosti Oružanih snaga Republike Hrvatske, navode u priopćenju piše 24 sata hr.

U okolnostima dok traje agresija nad Ukrajinom i kriza koja ugrožava sigurnost ukrajinskih građana, ali i Europe i cijelog svijeta, MORH ističe kako drži potpuno bespotrebnim iniciranje prepirke na ovu temu.

Podsjećaju i da je Ministarstvo obrane, na temelju Zakona o obrani, zatražilo prethodno mišljenje predsjednika Republike na Odluku o pomoći Ukrajini darovanjem zaštitne opreme i pješačkog naoružanja, koju je Vlada donijela na jučerašnjoj sjednici.