Na 21. sjednici Županijske skupštine prihvaćeni prijedlozi o priznanjima Županije te pojašnjena odluka o naknadi za prehranu dužnosnika

0

U velikoj županijskoj vijećnici održana je 21. sjednica Županijske skupštine koja je započela izvještajem o izvršenju proračuna Vukovarsko-srijemske županije te izvješćem o radu župana za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja 2023.

„Zadovoljan sam realizacijom proračuna u prvih šest mjeseci ove godine. U prihodovnom dijelu se kreće oko 75 milijuna eura, a u rashodovnom oko 65 milijuna eura, što je značajan pomak u odnosu na prethodna razdoblja. Time nam se otvara razvojna mogućnost završetka projekata koji su u završnoj fazi, a traju već duže vrijeme. Nažalost, realizacije idu sporo zbog niza okolnosti koje se događaju na terenu, ovisno o kojem je projektu riječ“, rekao je vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić

Dodavši kako je dio infrastrukturnih projekata nastradao u prirodnoj nepogodi pa su bili potrebni dodatni radovi, a samim time i neplanirana sredstva. Riječ je tu o sustavima navodnjavanja, Agrotehnološkom centru, završetku dokumentacije za Transportno-logistički centar te pregovorima o dionicama cestama koje zanimaju javnost, kao što su cesta koja spaja obilaznicu Vinkovaca i Vukovara, obilaznica Vukovar, izrada dokumentacije za dodatni trak ceste od Županje do Vinkovaca, posebno izdvojen dio ceste prema Tovarniku, na relaciji Ilača-Tovarnik.

Osim toga, riječi je, između ostalog, bilo i o izvršenju Financijskog plana županijske Uprave za ceste u prvih šest mjeseci 2023., programu rada Savjeta mladih Vukovarsko-srijemske županije, planu djelovanja u području prirodnih nepogoda za sljedeću godinu i odluci o dodjeli priznanja Županije.

„Na sastanku Odbora za dodjelu priznanja Vukovarsko-srijemske županije donijeli smo odluku na temelju pravilnika kojeg je donijela Županija i natječaja koji je izdan, nakon što smo razmotrili sve prijedloge koje su nam stigli iz cijele županije. Ovim izborom smo htjeli obuhvatiti sva područja djelovanja u županiji, od privrede, sporta, kulture, očuvanja tradicije i mislimo da smo u tome uspjeli iako smatramo da možda nije bilo dovoljno prijedloga“, izvijestila je predsjednica županijskog Odbora za dodjelu priznanja Mirjana Semenić Rutko.

Počast Županije dobit će doc.dr.sc. Dražen Švagelj, nagrade za životno djelo pripast će  Stjepanu Bogutovcu i Ivanu Balašu, nagrade će dobiti dr.sc. Dražen Živić, Biljana Krnjaić, Zvonimir Liščić te vinkovački Konjički klub „Satir“ dok će poveljom biti nagrađeni Udruga veterana 5. gardijske brigade „Sokolovi“, Josip Kordić, Damir Sušac, Petar Šimić, Branko Puhek, Vinkovački plivački klub, DVD Otok i KUD „Tomislav“ Županja.

Zadnja točka dnevnog reda bila je vezana uz odluku o naknadi za podmirivanje troškova prehrane dužnosnika.

„Moram napomenuti kako nije riječ o mom zahtjevu za naknadu za prehranu, nego postupanju sukladno uputi Ministarstva pravosuđa koja svoje izvorište ima u tumačenju Povjerenstva o tumačenju sukobu interesa, a u kojem stoji da svi dužnosnici (župani, gradonačelnici, načelnici i njihovi zamjenici) imaju u okviru svoje plaće pravo naknade za topli obrok, s tim da je preporuka kako takvu odluku treba donijeti predstavničko tijelo. Sama točka je možda malo nespretno formulirana pa je izazvala veliku pozornost javnosti, ali jučer sam rekao kako ću se u svakom slučaju odreći naknade nakon donošenja odluke“, istaknuo je župan dodavši kako će svoju naknadu za topli obrok svaki mjesec donirati Centru za rehabilitaciju „Mala Terezija“ Vinkovci, a pozvao je i one koji su na društvenim mrežama iznijeli taj problem da učine isto, odnosno da doniraju svoju vijećničku naknadu za one sjednice na kojima nisu sudjelovali ili sukladno minutaži provedenoj na sjednicama Skupštine.

Sjednica je završena aktualnim satom te pozivom vijećnika i vijećnica na obilježavanje Dana Vukovarsko-srijemske županije koji će se održati u petak, 10. studenog u Iloku.