Najuspješniji sportaši i njihovi treneri nagrađeni s gotovo sedam tisuća eura

0

Najuspješnijim sportašima iz županije i njihovim trenerima vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić uručio je nagrade i prigodne poklone za njihova sportska postignuća, kao poticaj za daljnji rad, ali i pomoć pri financiranju opreme i troškova.

Sredstva su dodijeljena sukladno Pravilniku o javnom isticanju i nagrađivanju pojedinaca, sportskih te parasportskih kolektiva i trenera za ostvarena postignuća u sportu kojeg je po prvi puta donio županijski Upravni odjel za sport, mlade i demografiju s ciljem pravednog vrednovanja uspjeha sportaša i trenera.

„Kriteriji su prije svega vezani uz stupanj natjecanja, odnosno riječ je o svjetskim i europskim prvenstvima, olimpijskim igrama i prvenstvima Hrvatske. Smatram da bi mlade sportaše i njihove trenere u svakom slučaju trebali nagraditi za uspjehe i da to ne budu simbolične nagrade kao do sada, nego doista da se ti uspjesi prepoznaju na pravi način“, kazao je pročelnik UO za sport, mlade i demografiju Mario Meštrović.

Nagrade su iznosile od 300 do tisuću eura, ovisno o razini natjecanja i postignutom uspjehu. Član Šahovskog kluba Codeasy Petar Kovač do sada je bio državni prvak u kategorijama U11, U13, U15 i U17, a kao najveći uspjeh izdvojio je drugo mjesto na europskom prvenstvu u ubrzanom šahu u konkurenciji do 16 godina.

„Drago mi je da se prepoznaju naši uspjesi, ne samo šahista već i drugih klubova i sportova. Novčanu nagradu bih mogao potrošiti na novi bicikl da se mogu i fizički spremiti za sjedenje pri treniranju“, istaknuo je učenik 3. razreda Ekonomske škole Vukovar koji mozak trenira šahom, zagonetkama i slagalicama, a odmara fizičkim radom.

Nova natjecanja uskoro čekaju i člana Gimnastičkog kluba „Hrvatski sokol“ iz Vinkovaca Patrika Kordića kojemu su najdraža sprava karike te Petru Očevčić koja se Vinkovačkim rodama pridružila prije gotovo dvije godine zahvaljujući predstavljanju vinkovačkog Ju-Jitsu kluba u školi, a u tom kratkom razdoblju zavoljela je ovaj borilački sport i osvojila šest zlatnih medalja te broncu na Svjetskom prvenstvu u Kazahstanu. Za osvojenu srebrnu medalju na Europskom prvenstvu u Moldaviji nagrađena je Tanja Turukalo iz Kluba dizača utega Vukovar koja za cilj ima napredovati što više i u svom sportu ostati što duže moguće. Uz navedene, nagrađeni su još i članica Streljačkog kluba „Nosteria“ Nuštar Lea Čorluka koja je na kadetskom prvenstvu Hrvatske osvojila zlato u disciplini zračne puške te Valentina Cindrić koja je svom klubu, GSD1887 „Lokomotiva“ Vinkovci, donijela broncu s prvenstva Hrvatske. Za svoj doprinos u procesu treninga nagrađeni su treneri: Tomislav Gudek, Đuro Ponoš, Milan Marinković, Anton Đerek i Milan Kordić. „Susreti s najmlađima su mi dragi iz nekoliko razloga, a prvenstveno zbog njihove iskrenosti, neiskvarenosti i želje za uspjehom u životu, u ovom slučaju kroz sport. Danas nam je došlo šest mladih sportaša koji su postigli izvanredne uspjehe, svatko u svojoj disciplini i treneri koji su doprinijeli njihovim uspjesima.

Nagradili smo ih s gotovo sedam tisuća eura, kao poticaj na još bolji i kvalitetniji rad, ali i pomoć pri troškovima koje svakodnevno imaju. Kada u razgovoru s njima čujete koliko često treniraju i čega se sve odriču zbog treninga, shvatite koliko je velika njihova ljubav prema sportu“, zaključio je župan Dekanić dodavši kako će sredstva rado i povećavati ako to znači da će se povećavati broj uspješnih sportaša.