Srijeda, 6 srpnja, 2022
27 C
Vinkovci
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
NaslovnicaHrvatskaNašice: Povijesni spektakl – viteški turnir i jela iz srednjeg vijeka

Našice: Povijesni spektakl – viteški turnir i jela iz srednjeg vijeka

Foto: Našice
– Cilj je bio djeci, mladima, ali i svima ostalima pokazati kako je izgledao život u srednjem vijeku kroz prikaz oživljene povijesti. Velik interes izazvala je potraga  za templarskim blagom u kojoj je svu djecu iznenadio i prigodno darivao vitez na konju – rekla je predsjednica Povjerenstva za turizam i manifestacije Grada Našica Ines Resler.

Manifestacija Našička viteška priča, cjelodnevni povijesni spektakl, održana je prvi put, u crkvi sv. Martina i na padini ispod nje  u mjestu Martin. Bogat program započeo je interaktivnim povijesnim predavanjem, a nastavio se  dječjom igraonicom “U potrazi za templarskim blagom”. Posjetitelji su mogli uživati u eno i gastro ponudi srednjovjekovnih jela, a ponuđene su bile tačke, štrudla s jabukama i sirom. Program oživljene povijesti trajao je do zalaska sunca, a okupljeni su ušli u svijet srednjovjekovnog života, viteških turnira, probali su i mačevanje te se podružili s vitezovima i djevama.

Bit će tradicija

Glavna zvijezda, na vrhu brda, bila je upravo crkva sv. Martina iz 13. stoljeća, jedina u cijelosti očuvana templarska građevina u Hrvatskoj. Danas je ona spomenik nulte kategorije pod zaštitom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske. U njezinu unutrašnjost zavirili su rijetki, uglavnom Martinjani i njihovi gosti, a ovoga puta to su mogli svi zainteresirani. Njezina povijest bila je osnovna inspiracija za još jedan turistički proizvod našičkog kraja, istaknuo je gradonačelnik Krešimir Kašuba.

– Okupilo se tu puno djece, roditelja, gostiju, sadržaj je za sve uzraste, a ovo je jedna lijepa priča koja prije svega treba promovirati grad Našice i Martin. Našice ove godine slave 793. rođendan, a prvi put su spomenute upravo u 13. stoljeću. Ono što posebno želim naglasiti je kostimografija – prelijepe djeve obučene u srednjovjekovnu odjeću, a imamo i  templarskog viteza na konju. Sve je to dar Grada Našica posjetiteljima i sigurni smo da će to biti tradicija koja će promicati naš grad ne samo u Hrvatskoj nego i izvan granica jer je ovaj spomenik to i zaslužio – rekao je gradonačelnik Krešimir Kašuba.

Foto: Našice

 

– Cilj je bio djeci, mladima, ali i svima ostalima pokazati kako je izgledao život u srednjem vijeku kroz prikaz oživljene povijesti.  Velik interes izazvala je potraga  za templarskim blagom u kojoj je svu djecu iznenadio i prigodno darivao vitez na konju. Na padini ispod crkve prikazano je streličarstvo, mačevanje i stari zanati u organizaciji Udruge vitezova Ružice grada te Anno Domini – mušketira i haramija iz Koprivnice – navela je predsjednica Povjerenstva za turizam i manifestacije Grada Našica Ines Resler.

Kod pripremanja programa organizatori su razgovarali s nastavnicima povijesti našičkih škola, a cijela se priča temelji na povijesnim činjenicama.

– Očekivanja su velika, godina je započela u siječnju manifestacijom Večer vina u Perivoju u kojoj je oživljena povijest obitelji Pejačević, a sada je oživljena Našička viteška priča. U obnovi su dvorci, to su velika ulaganja koja će biti ugrađena u turističku priču. Perivoj Pejačević također je u projektu “Parkovni biseri Slavonije” koji je pri kraju i smatram da Našice ima jako dobru turističku budućnost – dodala je Resler.

Crkvu gradili templari

 

Ovom manifestacijom htjelo se posjetiteljima približiti povijesno blago koje nije poznato, a vezano je uz najstariji sakralni objekt našičkog kraja.

– Posjed su dobili templari koji su izgradili crkvu, a pretpostavlja se da su uz nju bile i pripadajuće zgrade, no više o tome znat  će se kada se provedu sustavna arheološka istraživanja. Ova manifestacija zamišljena je tako da iz godine u godinu raste kako bi se svake godine gostima ponudili novi sadržaji. Upravo iz tog razloga i naziv “Našičke viteške priče” jer se nismo htjeli bazirati  na jedno mjesto, nego na čitavo našičko područje koje je bogato srednjovjekovnim tajnama – kazao je Miroslav Šarić, član Povjerenstva i zaposlenik Zavičajnog muzeja Našice.

Događaj je zaokružio koncert Tamburaškog društva “Dora Pejačević” i Osnovne glazbene škole Kontesa Dora Našice te vatreni spektakl koji su izveli gosti iz Koprivnice.

Manifestacija je ostvarena u organizaciji Grada Našica, Povjerenstva za turizam i manifestacije Grada Našica, Turističke zajednice Grada Našica i NARA d.o.o., te uz pomoć Našičkog parka d.o.o., Udruge mladih Info, MK Racing Našice, HKD Lisinski Našice, Udruge starih športova Slavonac Našice, TD Dora Pejačević i OGŠ  Kontesa Dora, Red vitezova Ružice Grada Orahovica, Anno Domini Koprivnica, Oraščić j.d.o.o., Enosophia & Nexe Grupa, Josipa Varge i Montenegre te TV Našica koji su zaslužni za spot i fotografije.

Izvor: Lokalni hr

 

Podijeli

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Najpopularnije