Netko je u Petrinji postavio table: ‘Ne kradite u obnovi!’

0

Plenković se pohvalio kako je država na samom kraju godine uspjela za Sisačko-moslavačku županiju izdvojiti 120 milijuna kuna. Građani su izašli na ulice i postavili table kojima apeliraju da se ne krade u obnovi…

Tjedan je dana prošlo od razornog potresa na području Banovine, a šteta se popisuje i sanira. Osim kuća, veliku su štetu pretrpjeli i poljoprivrednici, stočari, zdravstvene ustanove, osnovne i srednje škole, kulturni, obrazovni i sakralni objekti.

Netko od građana u Petrinji je postavio table na kojima piše ‘Ne kradite u obnovi!’.

24sata

  • Radimo na iznalaženju financijskih sredstava. Državna riznica primila je 59 milijuna kuna uplata. Crveni križ dobio je više od 35 milijuna kuna. Odaziv je velik, cijenimo angažmana naših sugrađana koji su doli do svih kućanstva. Sada tu aktivnost trebamo strukturirati na najbolji način – rekao je premijer 5. siječnja.

Ponukan brojnim kritikama i upitima novinara gdje je pošlo po krivu što se samog sustava pomoći stradalima u potresu tiče, premijer je rekao da načelo postupnosti podrazumijeva da se ide – postupno.

  • Otklanjam pokušaje demontiranja države, koja je u godini iz nas pokazala snagu da pomogne svakom građaninu i gospodarstvu u mjeri koja još nije viđena van ratnih okolnosti. Imamo ljude u ruralnim sredinama, mnogi imaju stoku i ne žele ići u privremeni smještaj, ne žele napuštati domove bez obzir na to u kakvoj su situaciji. Nemojmo očekivati da će nakon potresa 6,2 po Richteru situacija izgledati kao da ste došli u apoteku – rekao je Plenković, na sebi svojstven način.
24sata

Ni premijer Plenković u pratnji Tome Medveda i ostalog državnog vrha, nije konkretno rekao kada bi novac od donacija ili preostali državni kontejneri trebali stići ljudima koji su stradali u potresu. No, pohvalio se kako je država na samom kraju godine uspjela za Sisačko-moslavačku županiju izdvojiti 120 milijuna kuna.

–  Baštinu ćemo obnoviti, a Petrinja i cijeli taj prostor nam je svima na duši jer nismo uspjeli sve obnoviti nakon Domovinskog rata. Bolje smo organizirani, članica smo EU, a još nismo počeli s evakuacijom pokretne kulturne baštine. Dolazi specijalizirana pomoć iz Italije koji će pomoći u izvlačenju baštine iz crkava. Započeli smo i hitne planove za obnovu te prijavu za fond solidarnosti jer ovom području prijeti veliki rizik ako ljudi isele da se neće tamo vraćati – rekla je Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija za 24 sata hr.