Nedjelja, 19 rujna, 2021
22 C
Vinkovci
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
NaslovnicaHrvatskaNOVA KORONA PRAVILA: Covid dozvola na sedam mjeseci napokon i onima koji...

NOVA KORONA PRAVILA: Covid dozvola na sedam mjeseci napokon i onima koji su dobili jednu dozu, i koji su preboljeli

I njima će potvrda vrijediti 210 dana.

Odluka bi uskoro trebala biti potvrđena na razini EU članica, i stupiti na snagu. Tko god je prebolio Covid, i zaraza mu je bila potvrđena PCR testom, a dobio je prvu dozu cjepiva, Covid potvrdu će moći dobiti odmah nakon toga, i trajat će sedam mjeseci, doznaje Dnevnik.hr.

Sad oni s preboljenim Covidom mogu dobiti ili potvrdu u trajanju od šest mjeseci na temelju preboljenja, ili, dodatno, još kratko vrijeme na račun primljene prve doze, ako imaju sreće da im se termini poklope. Naime, ako je netko prebolio Covid u veljači, potvrda na račun preboljenja vrijedi mu do kolovoza. Ako je tek u kolovozu primio jednu dozu Moderne ili Pfizera, potvrda će mu biti izdana 22. dana od dana cijepljenja, i trajat će još 42 dana. Ako je netko pak nakon preboljenja cijepljen prvom dozom AstraZenece, potvrdu na račun toga također može zatražiti najranije 22.dan od primljene prve doze, i vrijedit će mu 84 dana.

24sata

Po novom pravilu, nakon preboljenja i prve doze više se ne bi čekala 22 dana na potvrdu, i ona bi trebala trajati onoliko dugo koliko traje i osobama cijepljenima s dvije doze.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo je još u travnju donio preporuku da osobe koje su preboljele Covid i primile jednu dozu unutar šest mjeseci od toga, drugu niti ne trebaju. Iako ta druga doza ne treba iz zdravstvenih razloga, jer je imunitet jednak onima s primljene dvije doze – treba iz administrativnih razloga. Covid potvrdu za odlazak na koncert ili slično još nije moguće dobiti na račun preboljenja i prve doze.

24sata

 

Istodobno, na preporuku EU Hrvatska već neko vrijeme preko granice pušta turiste s takvom potvrdom, i ona vrijedi sedam mjeseci. Kod kuće se, međutim, ta potvrda još ne može dobiti, što bi trebalo biti uskoro promijenjeno.

Još je krajem svibnja Europska komisija dala preporuku da bi potpuno cijepljeni, kao i oporavljeni od Covida koji su primili prvu dozu, trebali u prelascima granice biti pošteđeni testiranja i karantene. Nije jasno zašto se dosad čekalo i na takvu potvrdu koja bi bila korištena u domaće svrhe.

Problem, međutim, ostaje za one koji su Covid preboljeli općenito, ali su testirani samo brzim antigenskim testom. Njega se, naime, ne priznaje za Covid potvrdu, samo PCR test. Apsurdno, netko tko je Covid prebolio liječivši se čak u bolnici, i ima otpusno pismo, ali je zaraza detektirana antigenskim brzim testom, Covid potvrdu ne može dobiti. S liječničkom će potvrdom moći preko nekih granica u EU, ali mu kod kuće digitalna Covid potvrda neće biti izdana. Takvih slučajeva nije malo. Na vrhuncima epidemije pozitivan antigenski test se nije provjeravao dodatnim PCR testom, a kad je gužva na testiranjima bila manja, jest. EU antigenski test priznaje za prelazak granica, ali ne i za Covid digitalnu potvrdu, jer se smatra kako nije dovoljno pouzdan za šest mjeseci, koliko potvrda traje.

Prema novoj odluci Stožera Civilne zaštite, maske više neće biti potrebno nositi gdje god su prisutne samo osobe s Covid potvrdama. To se odnosi na javna događanja, koncerte, ali i zatvorene prostore, uključujući urede prenosi 24 sata hr.

 

Podijeli

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Najpopularnije

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici.