Nova pravila: Pogledajte obaveznu zimsku opremu u Hrvatskoj

0
491

Od 1. studenoga obavezno je paljenje dnevnih ili kratkih svjetala, a vrijeme je da vas podsjetimo i na zimsku opremu. Gume su jedan od najvažnijih dijelova vozila, budući da posreduju između automobila i cesta, presudne su za sigurnost. Neupitno je potrebno zamijeniti ljetne gume, zimskima čim počnu zimski uvjeti vožnje, odnosno čim se temperatura zraka spusti ispod +7°C. Tada ljetne gume gube elastičnost kao i svojstva prianjanja na podlogu koja imaju u uvjetima za koje su predviđene.

Ljetna guma po snijegu gotovo da nema nikakve šanse. Najbitnije, njime se proizvodi zaustavni put, što može biti opasno. Kod temperature od -10°C, automobil s ljetnim gumama, pri brzini od 60 km/h zaustavit će se nakon 55 metara, dok će se automobil koji na kotačima ima zimske gume zaustaviti nakon 44 metra. Na nižim temperaturama put kočenja još je duži.

Zimska oprema u Hrvatskoj od 15.11. do 15.4.

U Hrvatskoj je zimska oprema obvezna na zimskim dionicama javnih cesta od 15. studenoga tekuće godine do 15. travnja iduće godine. Obvezna uporaba zimske opreme odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika, izuzev vozila oružanih snaga Republike Hrvatske.

Uređeno je to Odlukom o obveznoj zimskoj opremi. Prema spomenutoj Odluci u zimske dionice javnih cesta ulazi 839,2 km autocesta i 1.863,3 km državnih i županijskih cesta te 68,1 km državnih cesta za tranzitni promet iz luke Vukovar, Osijek, odnosno luke i rafinerije Sisak.

Prema članku 104. Pravilnik o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cestama (NN 85/2016) pod zimskom opremom motornih vozila kategorije M i N čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 tona, što podrazumijeva:

-četiri zimska pneumatika (M+S) ili
-četiri ljetna pneumatika s najmanjom dubinom profila od 4 mm je lancima za snijeg koji se postavljaju na pogonske kotače.

Zimska oprema za autobuse podrazumijeva:

-lanci na pogonskim pneumaticima ili
-zimski pneumatici (M+S) postavljeni na pogonske kotače.

Autobusi i teretna vozila koja zbog tehničkih razloga ne mogu postaviti lance na pogonske kotače moraju imati zimske gume (M+S) na pogonskim kotačima.

Ako policijski službenik zatekne vozilo koje se kreće cestom (na kojem je kretanje te vrste vozila zabranjeno) bez zimske opreme na dijelu cesta iu vrijeme kada je zimska oprema obvezna, naredit će vozaču da odmah prekine kretanje vozilom ili da vozilo nastavi kretanje na cesti na kojoj je kretanje te vrste vozila dopušteno, odnosno da koristi zimsku opremu. U suprotnom: vozaču prijeti novčana kazna od 1000 kuna, piše  HAK revija .