Župan Damir Dekanić otvorio 12. Kongres pilanara jugoistočne Europe

0
81

Damir Dekanić, župan Vukovarsko – srijemske županije otvorio je danas  12. Kongres pilanara jugoistočne Europe koji se održava, u hotelu Slavonija, u Vinkovcima.

  • Ako igdje postoji opravdana razlog da se održi Kongres pilanara onda su to, u hrvatskim okvirima, Vinkovci . Vinkovačka Uprava šuma na nivou Hrvatskih šuma već je dugi niz godina jedna od najboljih, od samog osnutka te tvrtke – istaknuo je župan.

Riječ je, kaže, o Upravi šuma koja na raspolaganju ima izuzetno kvalitetnu drvnu masu i kvalitetnu drvoprerađivačku proizvodnju. Politički gledano usredotočenost Vukovarsko – srijemske županije  je upravo na šumarstvu i drvno industriji, a to pokazuje da taj sektor ovdje ima budućnosti.

  • Riječ je o sektoru u kojem planiramo velika ulaganja koja će onda iznjedriti profite i porast plaća – poručuje župan

Sve planirano je moguće jedino ako se postigne veći stupanj finalizacije drvnih proizvoda od onoga kakav je sada.

  • Smatram da su otvorenjem Drvno – tehnološkog centra stvoreni preduvjeti da niz malih pilanara i prerađivača dobije potrebna znanja i pomoć kako u izradi projekata tako i u dizajniranju novih proizvoda – pojasnio je.

Riječ je, kaže, o zamašnjaku u kaskadnoj uporabi drva na ovom našem području i značajno većoj dodanoj vrijednosti.

  • Očekujem da ćemo u budućnosti od ovog sektora imati puno veće koristi, posebice kroz decentralizaciju Hrvatskih šuma –  kazao je župan.

Na Kongresu se govorilo o globalnom tržištu drva i trendovima u pilanama, ali i o brojnim mogućnostima  proizvodnje energije iz drva.  Uz domaće predavače svoja iskustva sa sudionicima su podijelili i gosti Slovenije, Austrije, Italije, Slovačke, Srbije i susjedne BiH.

Inače, Kongres pilanara već više od desetljeća nudi relevantne informacije o sirovinama, tržišnim trendovima, cijenama te tehnologijama i inovacijama u cijelom na šumi baziranom sektoru. Skup se kroz godine afirmirao kao središnje okupljanje predstavnika pilanske industrije i šumarstva, vodećih proizvođača pilanskih tehnologija, kao i relevantnih institucija, jedinica lokalne samouprave, sindikata i medija, a sve s ciljem kako bi razmotrili zajedničke izazove, izgradili održiva partnerstva i unaprijedili stanje u sektoru.