Nova pravila u Njemačkoj: Ako putujete svojim vozilom ovo morate imati u vozilu od 1. veljače

0

Opće je poznato da kutija prve pomoći mora sadržavati stvari poput flastera, zavoja, gaze i slično. No kada je u pitanju Njemačka, postoji još jedna stvar koja se ne smije nedostajati.

Riječ je o novom standardu, takozvanom DIN 13164, koji je zapravo na snazi ​​od veljače 2022., ali postoji prijelazno razdoblje do 31. siječnja 2023. Isti kaže kako se komercijalno dostupne kompletne prve pomoći mogu se kupiti samo do tog datuma, kako izvješćuje Savezna udruga za medicinsku tehnologiju (BVMed), a prenosi  Fenix ​​magazin.

Prema novom standardu, vozači automobila, kamiona i autobusa sada moraju imati i dvije zaštitne maske za lice i nos u kutiji prve pomoći.

Inače, maske nisu jedina promjena koja se tiče sadržaja kutije prve pomoći. Prethodno su se u njoj morala naći dva trokutasta zavoja i zavoj dimenzija 40 x 60 cm. Sada je dovoljan samo zavoj.

Koliki je rizik od nepridržavanja?

Dakle, ako ne možete pokazati maske u kutiji prve pomoći, morate li platiti kaznu?

Za divno čudo: ne.

Jer prema pisanju ADAC-a, Savezno ministarstvo za digitalizaciju i promet još nije uskladilo StVZO. Nove kutije prve pomoći već se mogu koristiti, ali nije potrebno mijenjati ili dograđivati stare kutije prve pomoći. Kompleti prve pomoći s prethodno važećim verzijama DIN 13164 (siječanj 1998. i siječanj 2014.) mogu se i dalje koristiti. Dovoljno je jednostavno staviti dvije maske.