Nova pravila za vozače: Pogledajte s kojim zdravstvenim problemima ne smijete voziti

0

Nakon duge rasprave o tome hoće li liječnici imati ovlasti oduzimati vozačke dozvole pacijentima zbog zdravstvenih razloga, donesen je novi Pravilnik o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače. Odluka je da liječnici neće prijavljivati policiji privremena zdravstvena stanja koja bi mogla utjecati na sposobnost upravljanja vozilom. Međutim, zdravstvena stanja koja traju više mjeseci bit će prijavljena Ministarstvu unutarnjih poslova.

Prva ideja bila je da liječnici sami obustavljaju vozačke dozvole, ali se od toga odustalo kako bi se očuvao povjerljiv odnos između liječnika i pacijenta. Umjesto toga, pacijenti će biti odgovorni za pridržavanje liječničkih uputa i upozorenja, što će se bilježiti u njihov zdravstveni karton.

Ako, primjerice, trudnica koja pati od pretjeranog povraćanja dolazi na liječnički pregled, liječnik će je savjetovati da ne vozi i to će upisati u zdravstveni karton. Liječnik nije dužan prijaviti to stanje MUP-u, ali ako pacijentica prekrši upozorenje i sudjeluje u prometnoj nesreći, odgovornost će biti isključivo na njoj.

Novi Pravilnik donosi razliku između zdravstvenih stanja koja traju do šest mjeseci i onih koja traju dulje. Ljiljana Ćenan, liječnica obiteljske medicine i članica radne skupine za izradu Pravilnika, objašnjava da će trajna zdravstvena stanja poput moždanog udara ili Parkinsonove bolesti dovesti do gubitka vozačke dozvole na duže vrijeme. Međutim, to ne znači trajno oduzimanje; pacijent će se nakon određenog razdoblja morati ponovno pregledati kako bi se procijenila njegova sposobnost za vožnju.

Osobe s epileptičnim napadajima, na primjer, morat će biti prijavljene policiji, a oduzimanje vozačke dozvole moglo bi trajati godinu dana. Iako takve mjere ponekad izazivaju negodovanje pacijenata, cilj je zaštititi sigurnost svih sudionika u prometu.

Uvođenje novog Pravilnika izazvalo je različite reakcije. Nataša Ban Toskić, predsjednica Koordinacije obiteljskih liječnika, istaknula je kako je jedan od problema neodređenost izraza “sva druga stanja”, što može dovesti do različitih interpretacija među liječnicima. To može uzrokovati neujednačenost u provedbi i potencijalne sukobe s pacijentima.

Unatoč izazovima, novi Pravilnik donosi i pozitivne promjene. Zagrebačko dijabetičko društvo zadovoljno je promjenama koje omogućuju osobama s dijabetesom da zadrže ili steknu profesionalnu vozačku dozvolu, pod uvjetom da zadovolje određene medicinske kriterije. Preduvjeti uključuju nošenje senzora za mjerenje glukoze, čiji će trošak biti pokriven.

Dok neki liječnici bilježe neugodne reakcije pacijenata zbog novih pravila, naglašeno je kako je ključno informirati pacijente o promjenama kako bi se smanjili konflikti i povećala sigurnost na cestama.