Novi mamograf u Đakovu donosi bolju dijagnostiku i smanjenje lista čekanja

0

Povodom početka rada na novom digitalnom mamografu, župan Ivan Anušić sa suradnicima je danas (1. prosinca 2021. godine) posjetio Ispostavu Doma zdravlja Osječko-baranjske županije u Đakovu. Naime, Dom zdravlja OBŽ u srpnju 2021. godine nabavio je digitalni mamograf za potrebe Odjela radiološke dijagnostike u Đakovu, a da bi se uređaj pustio u funkciju bilo je neophodno obaviti i dodatne građevinske, vodoinstalaterske i elektroinstalaterske radove u zgradi Doma zdravlja.

  • Ukupna vrijednost digitalnog mamografa je 1,5 milijuna kuna, a Dom zdravlja Osječko-baranjske županija nabavio ga je decentraliziranim sredstvima. Danas smo obišli i druge ambulante u Đakovu, s obzirom da smo najveći iznos sredstava putem projekta Dostupnije primarne zdravstvene zaštite izdvojili upravo za đakovačku ispostavu Doma zdravlja OBŽ, ukupno oko 4,5 milijuna kuna – rekao je župan Ivan Anušić.


Ravnateljica Doma zdravlja OBŽ Justinija Steiner zahvalila je Osječko-baranjskoj županiji na potpori za taj i druge projekte. – Ova investicija je značajna za žene s područja Đakova, ali i cijele županije, a uređaj je jako važan u prevenciji karcinoma dojke koji je najčešći karcinom kod žena. Na uređaju radi 10 radiologa, svi su educirani, vrsni i umreženi, pa su i liste čekanja bitno smanjene. Dnevno se obavi 300 do 400 mamografija i to najviše iz Nacionalnog programa prevencije – rekla je ravnateljica Steiner te uputila poziv ženama da se što više odazivaju na Program prevencije koji predstavlja važan korak u suzbijanju i liječenju karcinoma dojke.

  • Osječko-baranjska županija i ove godine izdvaja značajna sredstva za sustav zdravstva, dakle gotovo 24 milijuna kuna iz decentraliziranih sredstava uloženo je u sve zdravstvene ustanove kojima smo osnivač. Osim toga, Županija je za Dom zdravlja OBŽ iz izvornih sredstava izdvojila gotovo 2,6 milijuna kuna, ulažući i u nabavu opreme i u ljudske resurse – kazala je pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje OBŽ Ivana Stanić i naglasila važnost prevencije u borbi protiv raka dojke.

Novi digitalni mamograf u Đakovu ujedno omogućava brže i točnije dijagnosticiranje bolesti dojke. Uređaj se odlikuje i manjom dozom zračenja, većom brzinom dobivanja snimke, i to na ekološki prihvatljiv način. Dodatna prednost je korištenje računalno potpomognutog sustava otkrivanja u svrhu povećanja sigurnosti te korištenje tehnike koja otkriva i do tri nova karcinoma dojke na 1.000 pregledanih žena.