Vinkovci su dobili novi sustav javnih bicikala, 12 klasičnih i 6 električnih bicikala koji su od danas na raspolaganju građanima.

0

Na svakoj od tri postavljene stanice nalaze se po četiri obična te dva električna bicikla

Vinkovci su dobili novi sustav javnih bicikala odnosno 3 stanice s ukupno 12 klasičnih i 6 električnih bicikala koji su od danas na raspolaganju građanima.

Stanice su postavljene na tri lokacije – kod Željezničkog kolodvora, u središtu grada u blizini zgrade Hrvatske pošte te u Genscherovoj ulici uz park Lenije, u blizini srednjih škola i bazena.

           


„Ovakvi moderni sustavi javnih bicikala već su standard u zapadnoj Europi te je ovo još jedan korak ka cilju da Vinkovci postanu zeleni i zdravi grad. Zahvalio bi VIA-i i našem komunalnom odjelu koji su odradili jedan prekrasan projekt. Imamo tri stanice i mislim da je to u ovom trenutku dovoljno s obzirom da su raspoređene u najfrekventnijim dijelovima grada. Na svakoj stanici imamo po četiri obična te dva električna bicikla tako da svi oni poput mene, koji nisu imali priliku voziti električni bicikl, to mogu učiniti sad na ovim gradskim biciklima. Apeliram stoga na sve da čuvamo ove bicikle kao da su naši vlastiti kako bi ih naši sugrađani mogli još dugo koristiti“, rekao je prilikom današnjeg obilaska stanice s javnim biciklima u središtu grada gradonačelnik Ivan Bosančić.


Voditelj projekta „Uvođenje sustava javnih bicikala u Grad Vinkovce“ Josip Barišić istaknuo je kako je projekt s 40% sufinancirao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Naime, od ukupno 565.000 kuna, kolika je vrijednost projekta, 40% ili 226.000 kuna sredstva su FZOEU-a. 

„Cilj je potaknuti građane na korištenje zdravijeg načina prijevoza, smanjiti emisije CO2 u gradu, smanjiti količinu prometa u gradu, ali i povezati željeznički i autobusni prijevoz s biciklističkim prijevozom“, poručio je Barišić uz napomenu kako će VIA dodijeliti dvije godišnje pretplate za sustav javnih bicikala.

Next Bike, tvrtka koja je postavila stanice u Vinkovcima, prisutna je u više od 30 gradova u Hrvatskoj i preko 350 u svijetu. Njihov direktor Sustava javnih bicikala Ante Gustin objasnio je kako korisnici bicikle mogu prepoznati po plavim i zelenim oznakama te da električni bicikli imaju kapacitet baterije do 80 kilometara. 

„Svi se oni pune sami na postajama pa korisnik ne mora brinuti o punjenju.Samim dizajnom su rađeni za usluge javnih bicikala i u svijetu ne postoji ovakav dizajn u slobodnoj prodaji. Isto tako, svi imaju GPS lokatore pa se ne može dogoditi da bicikl nestane jer točno znamo u bilo kojem trenutku gdje se bicikl nalazi. Svi su i osigurani od krađe i vandalizma“, naglašava Gustin.


Što se tiče samog najma, prvotno je potrebo obaviti registraciju u korisničkoj aplikaciji NextBike koja je dostupna za sve uređaje. Nakon prijave korisnik obavlja postupak plaćanja, jednokratno 5 za klasični ili 10 kuna za električni bicikl, a ima i opciju godišnje pretplate u iznosu od 200 kuna. Temeljem pretplate svaki korisnik može pola sata dnevno koristiti bicikl, bilo gdje u Hrvatskoj.

KORIŠTENJE SUSTAVA JAVNIH BICIKALA:

  • Instaliranje korisničke aplikacije NextBike koja je dostupna za sve uređaje.
  • Prijava u korisničku aplikaciju NextBike i uplata sredstava, jednokratno 5 za klasični ili 10 kuna za električni bicikl ili 200 kuna godišnje pretplate.
  • Kod najma je dovoljno skenirati broj bicikla na aplikaciji i tada se otključava brava. Prilikom vraćanja na postaju zaključavanjem brave automatski se odjavljuje najam i korisnik nema više ništa s tim biciklom. 
  • Godišnja pretplata vrijedi u svim gradovima u Hrvatskoj – uz jednokratnu uplata od 200 kuna građani imaju neograničen broj vožnji na dnevnoj bazi po pola sata. 
  • Ako korisnik pređe granicu od pola sata, naplaćuje se pet kuna za svakih dodatnih pola sata korištenja. 
  • Ako korisnik bicikl ostavi na postaji ili blizu nje i odjavi korištenje, neće biti nikakvog dodatnog troška.
  •  U slučaju da korisnik bicikl ostavi dalje od postaje i odjavi ga, dobiva automatsku poruku da je bicikl vratio van službene stanice i naplaćuje se dodatan trošak od 200 kuna. Međutim, kada vrati bicikl na postaju taj trošak se poništava.