OBILJEŽAVA SE 27. OBLJETNICA VRO „BLJESAK“

0

OBILJEŽAVA SE 27. OBLJETNICA VRO „BLJESAK“

Budnicama u izvedbi Orkestra Oružanih snaga RH jutros s početkom u 7:30 sati Okučanima je započelo svečano obilježavanje 27. obljetnice VRO “Bljesak”. U sklopu središnje svečanosti kod spomen obilježja “Kristalne kocke vedrine”, nakon intoniranja himne, pročitana su imena svih poginulih branitelja u VRO-u „Bljesak“, te položeni vijenci i zapaljene svijeće.

Počast svim poginulim i smrtno stradalim braniteljima u Spomen parku hrvatskih vitezova odala su brojna izaslanstva. Vijence su položili predstavnici branitelja i veterana, predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković u pratnji saborskih zastupnika Pere Ćosića i Branka Bačića te predsjednik Vlade Andrej Plenković pratnji ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića i ministra obrane Maria Banožića.

Počast poginulima odalo je i izaslanstvo Brodsko posavske županije na čelu sa županom Danijelom Marušićem i načelnikom Općine Okučani Acom Vidakovićem.

Kod Spomen-obilježja održana je molitva, a u Crkvi sv. Vida služena je i misa zadušnica za poginule hrvatske branitelje i civilne žrtve u Domovinskom ratu. Prije središnje svečanosti, u 08:15 sati, svečano su otvorene i Športske igre hrvatskih branitelja u športskoj dvorani Osnovne škole Okučani.


Od 8.00 do 16.00 sati posjetitelji ovogodišnje svečanosti mogu razgledati izložbu naoružanja Taktičko-tehničkog zbora, izložbu borbene i neborbene tehnike i opreme kao i prezentaciju vojnog i policijskog poziva uz nogometni stadion u NK „Psunj-sokol“ Okučanima, gdje se, u 13 sati, planira održati i prikaz sposobnosti Zapovjedništva specijalnih snaga, Pukovnije Vojne policije i Vojno-obavještajne satnije Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske vojske, Antiterorističke jedinice Lučko i operativnih snaga unutar sustava civilne zaštite.

Posjetitelji će tako moći vidjeti padobranski skok, kopneno-zračno djelovanje specijalnih snaga, prikaz rada službenih vojno-policijskih pasa, demonstracije borilačkih vještina te nastup akrobatske grupe Krila Oluje.

Podsjetimo, vojno redarstvena akcija „Bljesak” započela je 1. svibnja 1995. godine u kojoj su pripadnici 32 postrojbe Oružanih snaga Republike Hrvatske i policije u vrlo kratkom roku oslobodili 500 četvornih kilometara okupiranih dijelova zapadne Slavonije, čime je Brodsko-posavska županija postala i teritorijalno cjelovita. Isto tako, zauzet je vrlo važan strateški pravac autocesta Zagreb-Lipovac, čime je uspostavljena veza između istočnog i zapadnog dijela Hrvatske. Nažalost, unatoč dobroj koordinaciji svih snaga u VRA „Bljesak” stradao je 51 pripadnik vojske i policije , a njih 162 je ranjeno.

Akcija ‘Bljesak’ prethodila je operaciji ‘Oluja’, koja je uslijedila nakon tri mjeseca čime je Hrvatska pokazala odlučnost uspostaviti državno-pravni poredak na cijelom svom području piše Brodsko-posavska županija.