Obilježen Dan Općine Stari Mikanovci uz sportska, kulturna i društvena događanja

0
372

U subotu, 30. travnja obilježen Dan Općine Stari Mikanovci, a povodom obilježavanja organizirano je niz kulturno-umjetničkih i sportskih priredbi. Sve priredbe održane su po predviđenom programu koji je ranije najavila Općina Stari Mikanovci i Općinski načelnik, Mario Milinković.

U 11,00 sati odigrana je: Nogometna utakmica 2 HNL Skupina B; ŽNK MIKANOVCI Stari Mikanovci – ŽNK POŽEGA u 15,00 sati: Vatrogasna vježba tehničke intervencije „Spašavanje u prometnim nesrećama“ u središtu Starih Mikanovaca, DVD Stari Mikanovci.


Obilježavanje Dana Općine Stari Mikanovci započelo je Svečanom sjednicom Općinskog vijeća, koju je vodio načelnik Općine Stari Mikanovci Mario Milinković, koja je održana u Šahovskom klubu u popodnevnim satima, a uz predstavnike mikanovačkog političkog, gospodarskog, vjerskog i društvenog života, nazočili su i saborski zastupnik Arsen Bauk, izaslanik župana Vukovarsko-srijemske županije Marko Dikonić, zamjenik gradonačelnika Đakova Antun Galić i načelnici općina Babine Grede Josip Krnjić, Ivankova Marko Miličević, Štitara Stjepan Gašparović, Đakovačke Satnice Željko Šimić, Semeljaca Grga Lončarević, Strizivojne Josip Jakobović, Jarmine Goran Ileković i brojni gosti.


Tom prigodom na svečanoj sjednici načelnik Općine Stari Mikanovci Mario Milinković rezimirao je sve aktivnosti koje su učinjene u proteklih godinu dana ali i one koje planiraju ili su u tijeku,.

Odlučili smo staviti naglasak na mjere koje će pomoći djeci, mladima i obiteljima. Mjere koje smo donijeli i isplaćivali, i koje ćemo isplaćivati sljedećih godina, neće se vidjeti ni u jednom kvadratu asfalta, ali znamo da će djeci, mladima i obiteljima pomoći te da će se dugoročno vratiti Mikanovcima. Isplaćene su stipendije svim redovitim studentima od prve godine pa nadalje, i svima jednak iznos. Sufinancirali smo nabavu školskog materijala i pribora svim osnovnoškolcima i srednjoškolcima sa po 500 kuna po učeniku, školsku kuhinju, prijevoz srednjoškolaca, smještaj u učeničkim domovima, a uredili smo i školsko igralište. Provodili smo mjeru sufinanciranja kupnje i gradnje obiteljskih kuća mladim obiteljima. Tu su mjeru u ovom mandatu iskoristile 24 mlade obitelji te je svakoj isplaćeno po 25.000 kuna. Općina je ukupno za to isplatila 600.000 kuna. Ovu mjeru planiramo povećati s nadom da će sljedeće četiri godine biti još veći broj obitelji koji će kupiti ili graditi svoju obiteljsku kuću na području naše općine. Također, sufinanciramo energetsku obnovu obiteljskih kuća s 15 posto uz 60 posto po natječaju Fonda za zaštitu okoliša. Svake godine povećavali smo naknadu za novorođeno dijete sa 1000 kuna i trenutačno je ona 7000 kuna, što je najveći iznos u našoj županiji. Za ovu “slatku” mjeru isplatili smo u posljednje četiri godine 475.000 kuna. Za redovito funkcioniranje Dječjeg vrtića “Vedri dani”, koji pohađaju 62 mališana, bez predškole, što je najveći broj od osnutka, isplatili smo 3,2 milijuna kuna. Kada proširimo vrtić, bit će mjesta za svu djecu i planiramo da vrtić bude besplatan za sve istaknuo je načelnik Mario Milinković.

Video prijenos svečane sjednice možete.


Izaslanik župana Vukovarsko-srijemske županije Marko Dikonić, tom prilikom istaknuo je: „Plan razvoja općine definiran je i uklopljen u Strategiju razvoja Vukovarsko-srijemske županije i sukladno tome projekti se realiziraju, a na korist svih žitelja Općine Stari Mikanovci. Izuzetno mi je drago što se u općini mnogo toga do sada napravilo ali  težnja je razvijati se u periodu koji je pred nama i zadržati mlade kako na području općine tako i u županiji.“


Obilježavanjem Dana Općine Stari Mikanovci predsjedniku Anti Brletiću TK St. Mikanovci pripala je čast otvoriti prvi povijesni Županijski turnir ovakvog tipa gdje sudjeluju i manji klubovi u organizaciji Županijskog Teniskog Saveza, gdje su ugostili ekipu TK Privlaka.


Nakon toga, programom na otvorenom u centru Starih Mikanovaca, održan je središnji dio obilježavanja Dana Općine, uz brojne štandove ručnih radova, za vrijeme kulturno zabavnog programa upriličeno je: natjecanje u pripremanju čobanca, prezentacija udruga na štandovima, igraonica i tobogan za djecu.


Na pozornici kod Doma kulture nastupili su: Djeca PU „Vedri dani“ Stari Mikanovci, Zbor i dramsko-recitatorska sekcija OŠ Stjepana Cvrkovića Stari Mikanovci, Dječja folklorna skupina KUD-a „ŠOKADIJA“ Stari Mikanovci, Muška pjevačka skupina „ŠOKADIJA“ Stari Mikanovci, MPS „Baće“ iz Bošnjaka, KUD „ŠOKADIJA“ Stari Mikanovci, KUD „TENA“ Đakovo a program je vodila Voditeljica HELENA KOSTIĆ.


Video prijenos atmosfere u središnjem parku.

Od 21 ekipe koja je bila prijavljena na natjecanje u kuhanju čobanca prvo mjesto osvojila je ekipa TK. Stari Mikanovci gdje je predsjednik TK Ante Brletić preuzeo glavnu nagradu koju mu je uručio načelnik Mario Milinković.Duženje žitelja i gostiju Općine Stari Mikanovci nastavilo se dugo u noć jer ljudi su željni takvih događanja poslije dvije godine stalnih zabrana uzrokovanom pandemijom korona virusa.

Obilježavanje Dana Općine Stari Mikanovci nastavljeno je i danas Natjecanjem u dječjem ribolovu u organizaciji ŠRU Sunčani karas na ribnjaku gdje su mališani zabacili svoje plovke i pokazali svoje ribičke vještine i konačni redoslijed je završio: 1. mjesto Mateo Andrić, 2. mjesto Ivano Brletić i 3. mjesto Franko Lasić.

Zatim se nastavilo Polaganjem vijenaca kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u parku, kod središnjeg križa na mjesnom groblju u Starim Mikanovcima i mjesnom groblju u Novim Mikanovcima, Svetom misom u crkvi svete Klare u Starim Mikanovcima, Nogometnom utakmicom 2 HNL Skupina B ŽNK ŠOKADIJA Stari Mikanovci – ŽNK POŽEGA.

Po službenom programu u 17,00 sati je: Nogometna utakmica 1. ŽNL VSŽ NK ŠOKADIJA Stari Mikanovci – NK SLAVONIJA  Soljani na koju još stignete.