Obilježen Dan narcisa u Vinkovcima, Dan posvećen oboljelima od raka dojke

0

Ove subote se obilježava 28. put Dan narcisa diljem Hrvatske. Ovim danom se želi podsjetiti na važnost ranog otkrivanja i liječenja raka dojke. U Hrvatskoj je u 2021. godini zabilježeno 2.928 novih slučajeva raka dojke, a od ove zloćudne bolesti je u 2022. godini umrlo 647 žena u našoj županiji 29 žena od raka dojke, prema podacima registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Dan narcisa se održava već 28. put u gradovima diljem Hrvatske. Ovime se želi upozoriti na važnost ranog otkrivanja i liječenja raka dojke, najčešćeg oblika zloćudne bolesti i trećeg malignog uzroka smrti kod žena. Posljednjih 20-ak godina učestalost raka dojke u Hrvatskoj je u porastu, s time da je do značajnijeg povećanja broja novooboljelih došlo nakon 2006. godine kada je u Hrvatskoj uveden Nacionalni program probira na rak dojke.

Upravo zato se u Vinkovcima u središnjem gradskom parku u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije i Liga protiv raka Vinkovci i ove godine održalo obilježavanje Dana narcisa – dana posvećenog oboljelima od raka dojke. Građanima su volonteri dijelili edukativne letke, a mogli su saznati i najnovije informacije o prevenciji i liječenju raka dojke. Također humanitarnom donacijom za podjelu narcisa mogli su dati svoj doprinos aktivnostima za oboljele od raka, akciji se odazvao i Ivan Bosančić gradonačelnik Vinkovaca.

“Dan narcisa u Vinkovcima obilježavamo s ciljem podizanja svijesti o važnosti preventivnih pregleda i ranog otkrivanja raka dojke.Ovaj cvijet simbol je proljeća i jedan od najotpornijih cvjetova, a prva subota u proljeću znači da je to buđenje nove nade u život i nade u ozdravljenje za sve onkološke bolesnike te simbolično predstavlja upravo nastojanja kojima želimo potaknuti pravovremene reakcije koje spašavaju živote i pružaju nadu u izlječenje” rekao je Ivan Bosančić.

Ovom akcijom, kažu organizatori, nastoji se podići svijest žena o potrebi odlaska na redovite preglede dojki s ciljem ranog otkrivanja raka dojke, a kada je on i potpuno izlječiv.

CVIJET NARCIS

Jedan od prvih proljetnih cvjetova je narcis (sunovrat, narcisa, drimavac, nežić, lat. Narcissus), cvijet podrijetlom iz Perzije koji postoji u brojnim varijetetima žutih, bijelih i narančastih boja. Ako se pravilno sade i njeguju cvjetovi narcisa biti će neodoljivo raskošni i svake godine sve bogatiji jer se lako njeguju i održavaju. Otporan je na hladnoću i ako se pravilno zaštiti može preživjeti i hladnoću do -30 °. Ovisno o klimatskoj zoni, narcis može cvjetati od veljače do početka lipnja. Cvjeta obično prije tulipana, a cvatnja traje 15-ak dana. Zbog rane cvatnje za narcis se kaže da je jači od snijega.

Cvijet opasne ljepote – legenda o Narcisu

Legenda o Narcisu potječe iz grčke mitologije. Narcis je bio lijepi mladić koji je brutalno odbacio ljubav nimfe Echo. Bogovi su ga stoga okrutno kaznili da može voljeti samo sebe samoga. Od toga i dolazi izraz narcisoidnost.
Nakon kazne, svakoga dana Narcis je odlazio diviti se odrazu svog lica u izvoru vode. Jednoga dana pokušao je čak i poljubiti odraz svog lica, pao je u vodu, utopio se i pretvorio se u cvijet – narcis.

FOTOGALERIJA