Srijeda, 1 prosinca, 2021
12 C
Vinkovci
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
NaslovnicaSlavonijaOBILJEŽENA 30. OBLJETNICA OSNUTKA 4. VUKOVARSKE BOJNE 3. GARDIJSKE BRIGADE "KUNE" U...

OBILJEŽENA 30. OBLJETNICA OSNUTKA 4. VUKOVARSKE BOJNE 3. GARDIJSKE BRIGADE “KUNE” U VUKOVARU

Foto:VSŽ

OBILJEŽENA 30. OBLJETNICA OSNUTKA 4. VUKOVARSKE BOJNE 3. GARDIJSKE BRIGADE “KUNE” U VUKOVARU

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u spomen na poginule i umrle pripadnike 4. vukovarske bojne 3. gardijske brigade “Kune”, na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru, započelo je obilježavanje 30. obljetnice osnutka ove legendarne i pobjedničke postrojbe Hrvatske vojske u Domovinskom ratu.

Vijence su položila i svijeće zapalila članovi obitelji poginulih pripadnika ove brigade, zatim su zajednički vijenac položili izaslanici Ministarstva obrane i Ministarstva hrvatskih branitelja: zapovjednik GOMB HV Vinkovci brigadni general Mijo Validžić i državni tajnik u ministarstvu hrvatskih branitelja dr.sc. Špiro Janović, te ravnatelj Javne ustanove MCDR-a Vukovar Krunoslav Šeremet..

Foto:VSŽ


Ispred Vukovarsko-srijemske županije vijenac je položio župan Damir Dekanić, zajedno sa zamjenikom župana Franjom Oreškovićem, a potom je ispred Grada Vukovara položio i gradonačelnik Ivan Penava zajedno sa zamjenikom gradonačelnika Filipom Sušcem.

Tom prigodom župan Dekanić je izjavio: -„Kada sam proučavao povijest 4. bojne, došao sam do podatka kako je poginulo 87 od 300 i nešto pripadnika, koliko je brojala ova bojna. Taj podatak najbolje govori o tome koliko je 4. bojna doprinijela slobodi Hrvatske i slobodi svih građana. Stoga smo danas odali počast svim poginulim pripadnicima koji su dali svoje živote kako bismo mi mogli danas mirno živjeti. Žrtvu koju su dali pripadnici ove postrojbe u Domovinskom ratu, ne smijemo nikada zaboraviti.“

Foto:VSŽ


Prije 30 godina, točnije 29. travnja 1991. donesena je odluka da se od specijalnih ekipa MUP-a formiranju vojne postrojbe, sa specifičnim ustrojem i tada je osnovana 3. gardijska brigada u slavonskim županijama. Među njima i u Vukovaru, kako bi se spriječila agresija na samostalnu i suverenu mladu hrvatsku državu.

Podijeli

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Najpopularnije

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici.