Obilježena 31. obljetnice osnutka 3. gardijske brigade Kune

0
237

Polaganjem vijenaca na vukovarskom Memorijalnom groblju iz Domovinskog rata obilježena je godišnjica slavne 3. gardijske brigade “Kune” koja je ustrojena na današnji dan prije 31 godinu. Podno spomen-obilježja odana je počast poginulim i nestalim pripadnicima brigade – koja je dala nemjerljiv doprinos u obrani i stvaranju samostalne i neovisne Republike Hrvatske. Na svom ratnom putu od Vukovara do zadarskog zaleđa pretrpjela je velike gubitke.

– Od tih ukupnih 391, 215 ih je poginulo 1991. u obrani istočne Slavonije, rekao je Tihomir Kmet, predsjednik Udruge veterana 3. gardijske brigade.

Ministar obrane Mario Banožić čestitao pripadnicima 3. gardijske brigade “Kune“ i pripadnicima bojne Kune Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske 31. obljetnicu osnivanja.

– Poštovani pripadnici 3. gardijske brigade “Kune”, dragi prijatelji, čestitam vam 31. obljetnicu ustrojavanja!

Tijekom Domovinskog rata vođeni zajedništvom branili ste i oslobađali jedinu nam domovinu Hrvatsku od velikosrpske agresije. S posebnom zahvalnošću prisjećamo se poginulih, nestalih i umrlih pripadnika 3. gardijske brigade “Kune”. Ljubav prema Slavoniji, Baranji, Srijemu i cijeloj domovini bila je vaša nit vodilja u Domovinskom ratu. Krvlju je natopljena ova naša ravnica, na njezinoj oranici puno je tragova patnje, ali i ponosa i ljubavi prema jedinoj nam domovini Hrvatskoj. Zato nećemo nikome dozvoliti da omalovažava sve ono što ste napravili da bi mi danas živjeli u slobodi. Život za domovinu položio je 391 pripadnik Kuna, za šesnaest pripadnika se još ni danas ne zna njihova sudbina i vode se kao nestali, 1088 je ranjeno. Velika je to žrtva, njima dugujemo najviše.
Neka vas i nadalje povezuje zajedništvo i domoljublje koje vas je okupilo i povezalo prije 31 godinu. Hvala vam na Domovini!, poručio je Banožić.

Uzvanici su se okupili ispred župne crkve sv. Filipa i Jakova u Vukovaru gdje je služena Sveta Misa posvećena 391 poginulom i 16 nestalih pripadnika Kuna, a misno slavlje je predvodio vojni kapelan TB Kune, don Vladislav Mandura.

Među uzvanicima Svetoj Misi za poginule i nestale pripadnike Kuna nazočili su  ministar obrane Mario Banožić, župan Vukovarsko-srijemske županije Damir Dekanić, te gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić potom se obilježavanje nastavilo u Hrvatskom domu u Vukovaru gdje je održana Svečana akademija.