Nedjelja, 22 svibnja, 2022
18 C
Vinkovci
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
NaslovnicaSlavonijaObilježena 31. obljetnice osnutka 3. gardijske brigade Kune

Obilježena 31. obljetnice osnutka 3. gardijske brigade Kune

Polaganjem vijenaca na vukovarskom Memorijalnom groblju iz Domovinskog rata obilježena je godišnjica slavne 3. gardijske brigade “Kune” koja je ustrojena na današnji dan prije 31 godinu. Podno spomen-obilježja odana je počast poginulim i nestalim pripadnicima brigade – koja je dala nemjerljiv doprinos u obrani i stvaranju samostalne i neovisne Republike Hrvatske. Na svom ratnom putu od Vukovara do zadarskog zaleđa pretrpjela je velike gubitke.

– Od tih ukupnih 391, 215 ih je poginulo 1991. u obrani istočne Slavonije, rekao je Tihomir Kmet, predsjednik Udruge veterana 3. gardijske brigade.

Ministar obrane Mario Banožić čestitao pripadnicima 3. gardijske brigade “Kune“ i pripadnicima bojne Kune Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske 31. obljetnicu osnivanja.

– Poštovani pripadnici 3. gardijske brigade “Kune”, dragi prijatelji, čestitam vam 31. obljetnicu ustrojavanja!

Tijekom Domovinskog rata vođeni zajedništvom branili ste i oslobađali jedinu nam domovinu Hrvatsku od velikosrpske agresije. S posebnom zahvalnošću prisjećamo se poginulih, nestalih i umrlih pripadnika 3. gardijske brigade “Kune”. Ljubav prema Slavoniji, Baranji, Srijemu i cijeloj domovini bila je vaša nit vodilja u Domovinskom ratu. Krvlju je natopljena ova naša ravnica, na njezinoj oranici puno je tragova patnje, ali i ponosa i ljubavi prema jedinoj nam domovini Hrvatskoj. Zato nećemo nikome dozvoliti da omalovažava sve ono što ste napravili da bi mi danas živjeli u slobodi. Život za domovinu položio je 391 pripadnik Kuna, za šesnaest pripadnika se još ni danas ne zna njihova sudbina i vode se kao nestali, 1088 je ranjeno. Velika je to žrtva, njima dugujemo najviše.
Neka vas i nadalje povezuje zajedništvo i domoljublje koje vas je okupilo i povezalo prije 31 godinu. Hvala vam na Domovini!, poručio je Banožić.

Uzvanici su se okupili ispred župne crkve sv. Filipa i Jakova u Vukovaru gdje je služena Sveta Misa posvećena 391 poginulom i 16 nestalih pripadnika Kuna, a misno slavlje je predvodio vojni kapelan TB Kune, don Vladislav Mandura.

Među uzvanicima Svetoj Misi za poginule i nestale pripadnike Kuna nazočili su  ministar obrane Mario Banožić, župan Vukovarsko-srijemske županije Damir Dekanić, te gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić potom se obilježavanje nastavilo u Hrvatskom domu u Vukovaru gdje je održana Svečana akademija.

 

Podijeli

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Najpopularnije