Prometna igraonica s mališanima vinkovačkog dječjeg vrtića

0

Foto: PU vukovarsko-srijemska

Sigurnost je najvažnija! naučili su danas mališani vinkovačkog dječjeg vrtića „Kosijenka“ za vrijeme edukativnog druženja s prometnim policajcem PU vukovarsko-srijemske.

Zavidno poznavanje prometnih pravila kojih se kao pješaci moraju pridržavati za vrijeme kretanja u prometu djeca su pokazala odgovarajući na kviz pitanja koja je policajac Boris kreativno kreirao, navodeći djecu da svatko, iz svog svakodnevnog puta od kuće do vrtića, razmisli o opasnostima i upozorenjima označenima prometnim znakovima.


Bez ustručavanja mališani su prihvatili svaki izazov koji im je zadao policajac Boris, čak su, držeći ga za ruku, na siguran način prevodili preko zamišljenih prometnica, sa i bez obilježenih pješačkih prijelaza; pantomimom objašnjavali kako izlaze i ulaze iz automobila kada ih roditelji dovoze i odvoze iz vrtića…

No zadatak koji je najviše rasplamsao dječju maštu i koji je čitava predškolska skupina željela proći bez ijedne pogreške bilo je sjedanje i pravilno vezivanje sigurnosnim pojasom u zamišljenom vozilu.  Prvo su mali vozači provjerili jesu li svi putnici u vozilu pravilno zavezani sigurnosnim sjedalom, potom bi, na znak policajca Borisa koji je upravljao prometom u raskrižju, pokrenuli „vozilo“. Ali nepredviđena opasnost tada bi iskrsnula jer je drugi neoprezni vozač oduzeo prednost našem veselom drvenom vozilu i vozač je morao naglo zakočiti kako bi izbjegao sudar. No, svi su mali vozači i putnici u ovoj opasnosti prošli neozlijeđeni jer su pravilno bili vezani sigurnosnim pojasom.


Nakon uspješno savladanih simulacija svakodnevnih situacija u prometu, policajac Boris nagradio je sve sudionike prometnog interaktivnog kviza prigodnim bojankama s tematikom sigurnosti djece u prometu koje do idućeg dogovorenog druženja mališani trebaju vrijedno ispuniti šarenim bojama i uz pomoć svojih odgajateljica pročitati najvažnije poruke o sigurnosti djece u prometu.

Dobru zabavu u ispunjavanju darovanih bojanki mališanima je na rastanku zaželio policajac Boris, a odgajateljicama zadao zadatak da do idućeg druženja upišu visinu mališana i izdvoje one koji dosegnu magičnu visinu od 135 cm, visinu koja zakonski omogućava prijevoz djece u vozilu na stražnjem sjedištu bez sigurnosne sjedalice, ali uz obvezno korištenje sigurnosnog pojasa. Ne sumnjamo kako će tada i za te „visoke“ mališane, policajac Boris smisliti zabavne prometne mozgalice.