Obilježeno Markovo Svetom misom i blagoslovom polja na Borincima

0

Danas je kod kapelice Uzašaća Gospodnjeg na Borincima održano misno slavlje i blagoslov polja povodom jubilarne desete po redu manifestacije „Od Đurđeva do Markova”.

I ovogodišnje izdanje manifestacije organizirala je Udruga Naši Borinci. „Danas nas je Bog podario lijepim vremenom i na sv. Marka proslavljamo Markovo. Blagoslovili smo naša polja kako bi nam ova godina bila plodna i rodna. Naša je Udruga osnovana s ciljem promicanja povijesnih i kulturnih znamenitosti na području našeg naselja i samoga grada. Čuvamo staru slavonsku tradiciju gdje na Markovo blagoslivljamo polja, a na Đurđevo konje”, rekao je Robert Rihtar, predsjednik Udruge Naši Borinci.

Blagdan evanđelista sv. Marka obilježava se 25. travnja u vrijeme kada se cijela priroda budi i kada ljudi počinju raditi većinu poljoprivrednih poslova na njivama, poljima i u vinogradima, a sv. Marko štuje se kao zaštitnik polja, vinograda, maslinika i usjeva.

„Uzeli smo blagoslov koji je star preko 100 godina iz Strossmayerovog molitvenika u kojemu se zaziva Božji blagoslov na sve četiri strane svijeta te se posebno moli da nas Gospodin oslobodi bolesti, gladi, rata i svega onoga što muči današnje čovječanstvo”, istaknuo je velečasni Ladislav Dort, župnik Župe Srca Isusova u Vinkovcima dodavši kako bez Boga ne možemo učiniti ništa, a svaki ljudski posao započet bez Boga i vođen bez Boga je zapravo jalov i beskoristan.

Trostrukom svijećom zaziva se blagoslov koji predstavlja trojednog Boga, a zazivanjem s jednom svijećom predstavlja se kako je Bog jedan na sve četiri strane svijeta te kako bi blagoslovio sve ono što radimo u našim vrtovima i poljima.

„Poštivanje prošlosti i tradicije uvelike obilježava naše društvo u sadašnjosti te nas priprema na budućnost. Zahvaljujući članovima Udruge Naši Borinci Vinkovci imaju jednu manifestaciju koja već traje jedno desetljeće i na lijepi način čuva naše slavonske običaje. Drago mi je kada članovi udruge u sinergiji s građanima obogaćuju našu zajednicu, a samim time pozitivno utječu na njegovanje naših starih običaja koji se u današnje vrijeme sve teže mogu održavati. Zahvaljujem se članovima na svim aktivnostima što čine za Borince i Vinkovce”, zaključio je zamjenik gradonačelnika Josip Romić.

Potrebno je napomenuti kako se obilježavanje Đurđeva, koje je trebalo biti održano prošlu nedjelju 21. travnja, odgodilo na nadolazeću nedjelju 28. travnja u 12 sati na istom mjestu piše novosti hr.