Obitelj Maroševac Županji donose turističku novinu

0
Originalnu kuću za odmor opremili su iznimno vrijednim Alt Deutsch namještajem

ŽUPANJA – Seoski je turizam definitivno trend u turističkoj ponudi Hrvatske i sve se više vlasnika OPG-ova odlučuje njime baviti.

Među njima je i Marko Maroševac iz Županje, vlasnik poljoprivrednog obrta Galović-Ivić, neumorni čuvar tradicije i narodnih običaja. Predsjednik je Konjogojske udruge “Stari graničar”, zapovjednik povijesne postrojbe “Serežani”, a godinama je vodio i KUD Tomislav. Sa suprugom Katom golemu je ljubav prema Šokadiji i Slavoniji prenio i na kćerku Mariju te sinove Karla i Josipa.

Kuća za odmor, koju su pomno uredili, ovih će dana otvoriti svoja vrata, znatno obogatiti turističku ponudu Županje i dati joj originalan štih. Svjesni činjenice da turisti od smještajnog objekta danas očekuju puno i da je smještaj već odavno prestao biti samo prenoćište, odlučili su sačuvati i ponuditi autentičan doživljaj nekadašnje Šokadije. U šokačkoj kući staroj više od stotinu godina, u Ulici Vladimira Nazora 23, koju su sagradili plemeniti Tomašići, gostima će nuditi upravo ono što traže – doživljaj i autohtonu ponudu koja uključuje lokalne i baštinske posebnosti, ali i domaću tradicijsku kuhinju.

– Takve ponude u Županji zasad još nema i zbog toga smo se odlučili urediti kuću za odmor, ona pruža brojne mogućnosti koje ljudi traže – kaže Marko.Na takvom se imanju koje odiše tradicijom i starinskim načinom života, a prostire se na više od 2000 kvadrata, čovjek vraća svojim korijenima, zemlji i prirodi, i bar se na trenutak, što je mnogima danas itekako važno, odmiče od užurbane svakodnevice. U kući su tri sobe, kuhinja, blagovaonica i kupaonica. Sobe su originalne, samo su malo osvježene, a kuhinja i kupaonica su obnovljene, ali su i dalje u prepoznatljivom etnostilu.

Kuća je opremljena vrlo vrijednim namještajem, starijim i od stotinu godina. Pojedini komadi nasljeđe su obitelji Maroševac, a neke su kupili, pomno ih odabirući. Stari namještaj od punog drva, nadahnut staronjemačkom renesansom, nosi oznake stila nazvanog Alt Deutsch, vrlo popularnog u drugoj polovini 19. stoljeća. A pojedini komadi namještaja, pohvalit će se Marko, potječu od “šokačke lady”, Katarine Hepburn. U ambaru će biti suvenirnica, ne samo za tradicijske rukotvorine koje izrađuju vješte ruke njegove supruge Kate nego će prostor za izlaganje ponuditi i drugim sugrađanima za njihove uratke, a zainteresirani posjetitelji moći će ih ondje i kupiti. A kao vrlo susretljivi domaćini, nadaleko poznati po svojoj gostoljubivosti, Maroševci će se pobrinuti da njihovim gostima ništa ne nedostaje. Nudit će im kvalitetne domaće proizvode sa svoga imanja, poput svježeg mlijeka, raznih vrsta sira, suhomesnatih proizvoda, svježeg kruha i lepinja iz krušne peći, domaćeg pekmeza, likera, rakije… A Marko će ih s velikim zadovoljstvom provozati i fijakerom i predstaviti im Županju, grad prvog igranja nogometa i tenisa u Republici Hrvatskoj, grad kulena, šećera, grad poznatih glazbenika…

Iako vrijedni supružnici tek pripremaju svečano otvorenje, njihova je kuća za odmor već pokazala svoje prednosti na netom završenom 55. Šokačkom sijelu. Upravo je njezin originalan prostor prepoznat kao idealna lokacija za održavanje Sijela pučkih pisaca i Šokačkog ćušpajza.

U tradicijskom stilu i pravoj domaćinskoj atmosferi, uz rustikalnu peć na drva, sudionici su istinski uživali i oživili duh Šokadije.

Marija Lešić Omerović-glas slavonije hr