Objavljeno kolika će biti cijena plina od 1. travnja

0

Fito: pixabay ilustracija

Umjesto 0.329 kn/kwH koliko se prosječno plaća do kraja ožujka ove godine, od 1. travnja konačna prosječna cijena iznosit će 0.3791 kn/kwH.

Nakon 1. travnja kućanstva na području Hrvatske za plin koji koriste u sklopu javne usluge prosječno će plaćati oko 16 posto više nego dosad, izvijestili su iz HERA-e koja je danas objavila cijene koje će vrijediti u novom obračunskom razdoblju te s primjenom Vladinih mjera.

Umjesto 0.329 kn/kwH koliko se prosječno plaća do kraja ožujka ove godine, od 1. travnja konačna prosječna cijena iznosit će 0.3791 kn/kwH. To je cijena izračunata kad se na nju primjene mjere koje je sredinom veljače predstavila Vlada, a koje obuhvaćaju smanjenje PDV-a na plin s 25 na 5 posto te subvenciju države u iznosu od 10 lipa po kwH. Prema njihovom izračunu, da je PDV na plin ostao 25 posto te da nema subvencije, krajnja cijena iznosila bi 0.5763 kn/kwH.

Napominjemo kako se navedeni paket mjera odnosi na kućanstva koja kupuju plin po reguliranim uvjetima od opskrbljivača u obvezi javne usluge, ali i na kućanstva koji plin kupuju slobodno na tržištu. Za kućanstva s tržišnim ugovorima utjecaj paketa mjera na postotnu promjenu cijene ovisit će prvenstveno o cijeni plina koja je definirana ugovorom – stoji u obavijesti.

Izvor: jutarnji hr